Internet

7 smrtnih e-mail grijehova

7 smrtnih e-mail grijehova
7 smrtnih e-mail grijehova

Prosječni radnik pošalje oko 10.000 e-mail poruka godišnje.

Međutim, ako tim komunikacijskim alatom ne rukujemo pravilno, može ugroziti naše i zdravlje naših kolega, kaže psiholog Ema Rasel iz britanske poslovne škole Kingston, prenosi 24sata.hr.

Kako biste bolje koristili e-mail, psiholozi su napravili popis najčešćih pogrešaka u razmjeni e-pošte koje, ako ih ne iskorijenimo na vrijeme, mogu uzrokovati nervozu, stres i rastrojenost, ali i "krive spojeve" između pošiljaoca i primaoca e-maila.

Na popisu iritirajućih pogrešaka, koje su psiholozi nazvali "sedam smrtnih e-mail grijeha", beskonačno su ping-pong dopisivanje, slanje i provjeravanje poslovnih e-mailova izvan radnog vremena, provjeravanje inboxa i odgovaranje na e-mailove kada ste u društvu ili na sastanku, traženje potvrde o primitku za svaki poslani e-mail, programirani automatski odgovor, brzinsko odgovaranje na e-mailove, ali i njihovo ignorisanje.

Jako griješite ako, nakon što primite grupnu poruku, kliknete na "odgovori svima". Bilo da je riječ o odgovoru na pitanje koje je poslano čitavom timu ili o šali, grupne ping-pong poruke koje zatrpavaju inbox jedan su od najvećih uzročnika stresa na poslu, pokazala je studija.

Provjeravate li inbox te odgovarate na poruke kada ste u društvu kolega, to nije ništa manje nekulturno od preglasnog pričanja na mobitel. Ništa bolje nije niti provjeravanje e-mailova izvan radnog vremena jer, iako se može činiti kao predanost poslu, često upućuje na to da se ne možete isključiti niti uspostaviti ravnotežu između privatnog i poslovnog života.

Taj e-mail grijeh je štetan i za saradnike i kolege jer osjećaju veliki pritisak da moraju stalno biti dostupni kako bi odgovorili na vašu elektronsku poštu.

 

Kako pravilno odgovoriti na mail

Instant-odgovaranjem na e-mail možete ostaviti utisak dobro informisane osobe, ali i zbuniti pošiljaoca. Promišljen i dobro sročen odgovor bolji je od brzinskog, kojim dajete tražene informacije, ali "pogrešnim tonom".

Ako od primaica e-maila svaki put tražite slanje potvrde o primitku, to je vrlo stresno jer je pritom pod pritiskom da odmah mora "krenuti u akciju".

Zaposlenici opsjednuti e-mailovima nisu svjesni da je to uzrok njihove rastresenosti te da štete svom i mentalnom zdravlju kolega, piše u izvještaju britanskog udruženja psihologa.

7 najvećih e-mail grijeha

1. Ping-pong - neprestana razmjena e-mailova po principu "ja tebi, ti meni"

2. "Mejlanje" izvan radnog vremena

3. Slanje e-maila dok ste u nečijem društvu

4. Potpuno ignorisanje e-mailova

5. Traženje potvrda o primitku i čitanju e-maila

6. Odgovaranje čim vidite obavještenje o emailu

7. Automatski odgovori i pravila

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije