Internet

ACLU podnijela tužbu protiv NSA zbog nadzora internet saobraćaja

ACLU podnijela tužbu protiv NSA zbog nadzora internet saobraćaja
ACLU podnijela tužbu protiv NSA zbog nadzora internet saobraćaja

VAŠINGTON - Nevladina organizacija Američka unija za civilne slobode (ACLU) saopštila je da je podnijela tužbu protiv Nacionalne bezbjednosne agencije (NSA) i Ministarstva pravosuđa osporavajući Vladin program masovnog nadzora internet saobraćaja.

ACLU je podnijela tužbu sudu u Merilendu u ime više organizacija uključujući "Wikimedia Foundation", koja stoji iza "Wikipedie" i konzervativnog Raderford instituta, prenio je Rojters.

U tužbi je navedeno da masovni nadzor internet saobraćaja koji sprovodi NSA, predstavlja kršenje 1. amandmana koji se tiče slobode govora i udruživanja i 4. amandmana koji štiti građane od neosnovanog pretresa i zapljene.

Program NSA bilježi komunikacije sa "osobama koje nisu iz SAD" u cilju prikupljanja stranih obavještajnih podataka.

Potpisnici tužbe su i "Amnesty internacional", PEN American Center i "Human Rights Watch".

"Tražimo od suda da okonča nadzor internet saobraćaja" koji vrši NSA, napisao je osnivač "Wikipedie" Džimi Vejls u autorskom članku u "New York Times".

Tužba je uslijedila nakon neuspjelog pokušaja ACLU 2013. da ospori program NSA, prisluškivanja bez naloga, koju je Američki vrhovni sud odbio uz obrazloženje da podnosioci tužbe ne mogu da dokažu da su prisluškivani.

NSA nije bila dostupna za komentar, navela je britanska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije