Internet

Afrikanci prave aplikacije za ‘glupe’ telefone

Afrikanci prave aplikacije za ‘glupe’ telefone
Afrikanci prave aplikacije za ‘glupe’ telefone

Nedostatak brzog interneta, nemogućnost kupovine smartfona i razvoj umreženog bankarstva u Africi primorale su startap kompanije da pronađu nove načine za dolaženje do mušterija, piše Tajms Lajv.

Ova pojava postakla je programere u regionu da počnu da prave aplikacije zasnovane na tekstu, kako bi do korisnika došli putem klasičnih mobilnih telefona i SMS-a.


A2P poruke (Application-to-person messages) su SMS poruke koje aplikacije sa servera kompanija šalju na brojeve korisnika.

Ova usluga naplaćuje se korisnicima po poruci, u okviru pripejd paketa ili postpejd računa, a programeri zatim dobijaju određeni procenat, piše Business Insider.

Prema procjenama stručnjaka, A2P poruke će do 2019. godine na globalnom nivou donijeti prihode od 71,4 milijardi dolara, piše Infobip.

Za to postoji mnogo razloga, među kojima se najviše ističu slijedeća dva:

1. SMS poruke su široko rasprostranjene

Da bi funkcionisao, ovaj sistem ne zahtijeva manipulisanje velikom količinom podataka ili korišćenje interneta. Zahvaljujući tome, 83 odsto svjetske populacije imalo bi pristup aplikacijama zasnovanim na SMS porukama, piše OpenMarket.

2. SMS poruke je lakše uočiti

Oko 90 odsto poslatih poruka pročita se u roku od tri minuta po pristizanju, za razliku od 22 odsto imejlova, piše Gigaom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije