Internet

Ako želite da naučite programirati, instalirajte Grasshopper

Ako želite da naučite programirati, instalirajte Grasshopper
Foto: N.N. | Ako želite da naučite programirati, instalirajte Grasshopper

Oduvijek želite kročiti u svijet programiranja (engl. progamming) ili popularno nazvanog kodiranja (engl. coding)? Google se potrudio i omogućio svim zainteresovanima da na zabavan, interaktivan i potpuno nov način nauče programirati.

Aplikacija je eksperimentalni projekt izrađen od strane Googleovih programera. Prvi dan objave aplikacije na Google Playu bila je srijeda 18. aprila 2018 godine, a u samo tri dana zabilježeno je više od sto hiljada preuzimanja.

Uz pomoć Grasshoppera naučićete osnove programiranja te će ovo biti izvrstan uvod u sljedeće korake učenja. Dobro je poznato da programiranje postaje vrlo važna vještina koju je izuzetno korisno usvojiti pa ne propustite ovu priliku za napredovanje.

Zabavljajući se naučite jedan od najpopularnijih programskih jezika JavaScript.

JavaScript ili JS je script jezik koji se koristi za izradu dinamičnih web aplikacija/stranica. Odličan je za početnike u programiranju (nema veze s HTML-om i nije pretjerano jednostavan)

JavaScript i Java potpuno su različiti jezici, kako u konceptu tako i u dizajnu. JavaScript je izumio Brendan Eich 1995., a 1997. postaje ECMA standard (European Computer Manufacturers Association). ECMA-262 službeni je naziv standarda. ECMAScript je službeni naziv jezika.

Aplikacija je koncipirana kroz nivoe s različitim zadacima pa tako postoje kvizovi i praktični dijelovi koji omogućuju korisnicima brzu primjenu znanja u praksi. Naučite kako izraditi funkcije, varijable i kontrolisati tok koda. Kao što smo već napomenuli, ova aplikacija koristi JavaScript, ali koncept se može primijeniti na većinu programskih jezika.

Grasshopper trenutno pokriva tri kursa:

Osnove – naučićete kako funkcioniše kod, pozivi na funkcije, varijable, nizovi, kondicionali te kako sve navedeno radi zajedno; Animacije 1 – crtanje oblika koristeći popularne D3 libraries, definisanje funkcija, funkcije povratnog poziva i animacije; Animacije 2 – kreiranje kompleksnijih funkcija koristeći D3 i teme iz osnovnoga kursa.

U samom opisu aplikacije i tima stoji: „Kreirali smo Grasshopper kako bi pomogao ljudima poput vas da se nauče kodiranju na zabavan i jednostavan način. Stavili smo Grasshopper na telefon tako da možete prenamijeniti svoje putovanje na posao ili trenutke čekanja u trenutke učenja. Nadamo se da vam se sviđa i da vam pomaže krenuti ili nastaviti putovanje u učenju koda.“

Trenutno je aplikacija dostupna na iOS i Android operativnim sistemima. Započnite svoju programsku avanturu još danas te postanite konkurentni na tržištu.

Markething.hrMiško Macolić Tomičić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije