Internet

Aktiviran sistem za nove ip adrese

Aktiviran sistem za nove ip adrese
Aktiviran sistem za nove ip adrese

LONDON - Novi standard koji omogućava kreiranje nekoliko triliona novih internetskih adresa aktiviran je u ponoć.

Nekoliko kompanija već je prešlo na internet protokol u verziji 6 (IPv6). Novi sistem je neophodan da bi se spriječila situacija u kojoj bi nestalo slobodnih adresa za nove uređaje koji se priključuju na svjetsku mrežu.

Stručnjaci navode da korisnici neće primijetiti nikakve razlike u korištenju interneta i da će novi uređaji ubuduće koristiti ovaj sistem kao standard, prenio je Bi-Bi-Si.

Kompanije poput "Gugla", "Fejsbuka" i velikih provajdera interneta omogućile su korištenje novog sistema kako bi ohrabrile usvajanje ovog tehničkog standarda.

Sistem IPv6 na kraju će potpuno zamijeniti aktuelni IPv4, koji je osmišljen u vrijeme nastanka interneta. Taj sistem ima nešto više od četiri milijarde jedinstveih IP adresa, odnosno serija brojeva koje na svjetskoj mreži služe za identifikaciju svakog pojedinačnog uređaja.

Svakom aparatu koji koristi internet, od kućnog kompjutera, preko tableta do mobilnog telefona, potrebna je posebna IP adresa da bi se priključio na svjetsku mrežu.

Zbog ograničenog broja IP adresa, mnogi uređaji, poput kompjutera koji se nalaze u istoj kući ili firmi, morali su da dijele jednu adresu.

Mrežni gigant "Sisko" prognozira da će do 2016. godine 18,9 milijardi uređaja biti konektovano na internet. Prelaskom na IPv6 standard biće moguće stvaranje nekoliko triliona novih adresa.

Da bi se osigurala glatka tranzicija i da uređaji ne bi prestali da rade, oba sistema za IP adrese funkcionisaće naporedo u narednih nekoliko godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije