Internet

Alatima Googla i Facebook-a traže nestale u Nepalu

Alatima Googla i Facebook-a traže nestale u Nepalu
Alatima Googla i Facebook-a traže nestale u Nepalu

KATMANDU - Kompanije Google i Facebook pomažu svojim alatima pronalaženje nestalih osoba u zemljotresu koji je pogodio Nepal, a u kome je poginulo više od 5.000 ljudi.

Google je, da bi pomogao porodicama, lansirao besplatnu alatku "Person fajnder" (Person Finder, PF), koja je već korišćena u potrazi za nestalima u zemljotresu koji je 2010. godine pogodio Haiti.

Radi se o usluzi prikupljanja podataka o nestalim i pronađenim osobama, koje potiču od ekipa hitne pomoći na terenu ili od veb korisnika. Rodbina, takođe, može dati informacije o pronađenom licu.

Čim je ime osobe uneto na portal, ono se uvršćuje na listu uz fotografiju, adresu i status osobe, objavljeno je na francuskom radiju "Evropa1". 

Pretrage se mogu obaviti i preko SMS-a, što je posebno važno za one koji nemaju pristup internetu.

Google je u utorak već postavio veb stranice sa imenima 6.900 osoba pogođenih zemljotresom, objavila je "Evropa 1".

Facebook je u subotu lansirao aplikaciju koja omogućava ugroženima da obavijeste svoje bližnje kada su izašli iz opasnosti. 

Tako se na telefone osoba koji su na području zahvaćenom zemljotresom šalju poruke kako bi mogli da obavjeste svoje porodice i prijatelje o situaciji u kojoj se nalaze.

Osobe lokalizovane u blizini sezmičke oblasti dobijaju poruke tipa "Da li ste dobro? Izgleda da ste u oblasti pogođenoj zemljotresom. Kažite vašim bližnjima da ste dobro". Potom je dovoljno kliknuti na opciju "Dobro sam" da bi društvena mreža objavila poruku na "zidu" određene osobe, objavljeno je na veb portalu lepoint.fr.       

           

           

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije