Internet

Amazon otvara istraživački centar za umjetnu inteligenciju

Amazon otvara istraživački centar za umjetnu inteligenciju
Foto: Ilustracija | Amazon otvara istraživački centar za umjetnu inteligenciju

Platforma za online kupnju Amazon najavila je otvaranje istraživačkog centra za umjetnu inteligenciju u njemačkom univerzitetskom centru Tuebingenu u kojem u idućih pet godina planiraju otvoriti 100 novih radnih mjesta.

Time se Amazon pridružio BMW-u, Boshu, Daimleru, Facebooku i Porscheu u podupiranju njemačke inicijative fokusirane na područja poput robotike, strojnog učenja i računarskog vida.

Predviđanje reakcija kupaca

Najavljeni istraživački centar biće smješten u blizini Instituta Max Planck za inteligentne sisteme i koristiti se stručnim znanjima njihovih profesora Bernarda Šoelkopfa i Majkla J. Bleka.

Šolkopf je jedan od izumitelja tehnologije koja računare osposobljava za razumijevanje kauzalnosti.

"Ona čini jezgru svake odluke donesene na temelju Sistema strojnog učenja", kazao je Ralf Herbrich, direktor mašinskog učenja u Amazonu.

Razumijevanje uzročno-posljedičnih veza omogućuje sistemima umjetne inteligencije da predvide reakcije kupaca na automatizirane odluke, pojašnjava Herbrich za Reuters. Napominje pritom da bi se to moglo koristiti za naručivanje rezultata pretraživanja na Internetu radi poboljšanja korisničkih iskustava.

Profesor Blek stručnjak je za računarski vid i utemeljitelj mašine Body Labs, Amazonove akvizicije koja je proizvela sistem umjetne inteligencije za analizu pokreta i oblika ljudskog tijela u 3-D tehnici.

Iz Amazona takođe poručuju da će s 1,25 miliona evra poduprijeti njemačku inicijativu usmjerenu partnerskim istraživanjima "Cyber Valley" i s dodatnih 420 hiljada evra pridonijeti finansiranju nagrada za individualna istraživanja.

(NN/index.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije