Internet

Android aplikacije će se ažurirati dok ih koristite

Android aplikacije će se ažurirati dok ih koristite
Foto: N.N. | Android aplikacije će se ažurirati dok ih koristite

Ažuriranje aplikacija u trenutku dok ih koristite je jedna od najiritantnijih stvari sa kojima se korisnici suočavaju, ali Google planira da se pozabavi ovim problemom.

Kompanija predstavlja novi API za Android koji će korisnicima omogućiti da nastave sa korišćenjem aplikacija dok se one ažuiriraju u pozadini.

Tokom svog godišnjeg Android Dev Summita, Google je najavio In-app Updates API, zajedno sa podrškom za savitljive displeje, obeležavajući proslavu 10 godina operativnog sistema za mobilne uređaje.

API će developerima pružiti nekoliko opcija kada su ažuriranja u pitanju. Prvo je iskustvo punog ekrana, koje blokira korišćenje aplikacije dok se ažuriranje ne preuzme i instalira. Ova opcija je preporučena za važna ažuriranja koja odmah moraju da se instaliraju (kritične zakrpe, ispravke bagova i slično).

Druga opcija je ono što Google naziva fleksibilno ažuriranje. Kada se omogući, korisnici će biti u prilici da nastave da koriste apliakciju kada se ažuriranje preuzme.

Developeri će moći i da prilagođavaju intenzitet ažuriranja, tako da izgleda kao da je ono dio aplikacije.

Za sada, In-app Updates API će biti dostupan Android developerima koji su partneri u ranom pristupu. Google nije objavio zvanične datume kada će API biti objavljen, ali je istakao da će developerima biti dostupan uskoro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije