Internet

Aplikacija za posmatranje signala bežičnih mreža (VIDEO)

Aplikacija za posmatranje signala bežičnih mreža (VIDEO)
Aplikacija za posmatranje signala bežičnih mreža (VIDEO)

Svakodnevno ih koristimo, ali ih nikada ne vidimo, ali ova aplikacija prikazuje "talase" wireless mreža

Holandski dizajner Richard Vijgen  osmislio je aplikaciju koja se temelji na proširenoj stvarnosti, koja će nam omogućiti - nemoguće. Korisnici Eplovih uređaja s iOS-om moći će, naime, nakon što instaliraju aplikaciju nazvanu Architecture of Radio moći na svom iPhone ili iPad uređaju u realnom vremenu gledati radio signale bežičnih mreža koje su im u dometu. Priloženi video pokazuje svu zanimljivost i atraktivnost aplikacije koja neodoljivo podsjeća na scene iz Matrixa.

Aplikacija je trenutno predstavljena kao dio izložbe u Centru za umjetnost i medije u njemačkom Karslruheu, a dodatna je "fora" u tome što signali koje vidite na svojim ekranima zapravo nisu stvarni. Radi se o procjeni na temelju udaljenosti od pojedinog izvora, ali bez obzira na to što vaš iPhone ili iPad ne može "za stvarno" prepoznati signale bežičnih mreža (čak i onih sa satelita, ako ste im u dometu!) sve ono što ćete vidjeti na svojim uređajima je zapravo vrlo, vrlo realno.

Primljeni signali wireless mreža se obrađuju i procesuiraju kroz aplikaciju koja koristi augmented reality tehnologiju i tako se dobije simulacija "šetnji" kroz signale u realnom vremenu. Uostalom, pogledajte sami kako sve izgleda, iako nema baš neku praktičnu primjenu, svejedno izuzetno zanimljiva i ako vam 2.99 američkih dolara nije previše da izdvojite, aplikaciju možete kupiti na iTunesima.

(NN, zimo.net)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije