Internet

Aplikacija za studentsku apstinenciju od mobilnog telefona

Aplikacija za studentsku apstinenciju od mobilnog telefona
Foto: N.N. | Aplikacija za studentsku apstinenciju od mobilnog telefona
N.N.

Za školarce i studente zavisnost o ekranima predstavlja poseban problem, jer utiče na koncentraciju i učenje. Neka prijašnja istraživanja su pokazala kako je za smanjenje produktivnosti dovoljno već samo imati pametni telefon u vidokrugu, što donosi slabije ocjene.

Takođe, studija provedena na London School of Economics pokazala je kako su učenici koji nisu koristili telefone u školi imali 6,4 posto bolje rezultate na ispitima.

Slične probleme s zavisnošću o telefonima imala su i trojica studenata Florian Vinder, Mets Matisen i Vinot Vinaja koji su se upoznali na poslovnoj školi u Kopenhagenu. Zbog sopstvenog iskustva znaju kako teško idu učenje i fakultetske obaveze kad se u blizini nalazi telefon pa su odlučili napraviti nešto po pitanju toga.

Rezultat njihovog razmišljanja kako riješiti taj problem je Hold, aplikacija s ciljem smanjenja zavisnost studenata o telefonima. Da, pomalo je paradoksalno da zavisnost o telefonima i aplikacijama treba smanjiti – još jedna aplikacija na telefonu. Način rada je da se apstinencija od telefona nagrađuje nagradama u vidu besplatnih kafa, kokica u kinu i sličnih stvari.

Dotična aplikacija je već dostupna u skandinavskim zemljama u kojima je koristi više od 120 hiljada studenta, a od ovog mjeseca je dostupna i u Velikoj Britaniji. Njena popularnost ipak pokazuje da su studenti svjesni koliko vremena provode uz telefone, zbog čega postaju manje produktivni pa su i spremni na promjene koje bi im trebale pomoći pri koncentraciji i učenju, smatraju tako pokretači Holda.

Za svakih 20 minuta koje student apstinira od svog telefona između 7 i 23 sata dobiće po 10 bodova, a ti se bodovi onda naknadno mogu zamijeniti u trgovini ove aplikacije koja je u saradnji s brendovima poput Caffe Nero, kinima kompanije Vue i mnogim drugima.

Takođe, dobiveni bodovi se mogu zamijeniti i za knjige, kao i za školski pribor. Nagrada, dakle, nisu samo kokice ili kafa, nego i vrijeme koje se posredno dobiva za učenje.

(Geek.hr)

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije