Internet

Aplikacija za studentsku apstinenciju od mobilnog telefona

Aplikacija za studentsku apstinenciju od mobilnog telefona
Foto: N.N. | Aplikacija za studentsku apstinenciju od mobilnog telefona

Za školarce i studente zavisnost o ekranima predstavlja poseban problem, jer utiče na koncentraciju i učenje. Neka prijašnja istraživanja su pokazala kako je za smanjenje produktivnosti dovoljno već samo imati pametni telefon u vidokrugu, što donosi slabije ocjene.

Takođe, studija provedena na London School of Economics pokazala je kako su učenici koji nisu koristili telefone u školi imali 6,4 posto bolje rezultate na ispitima.

Slične probleme s zavisnošću o telefonima imala su i trojica studenata Florian Vinder, Mets Matisen i Vinot Vinaja koji su se upoznali na poslovnoj školi u Kopenhagenu. Zbog sopstvenog iskustva znaju kako teško idu učenje i fakultetske obaveze kad se u blizini nalazi telefon pa su odlučili napraviti nešto po pitanju toga.

Rezultat njihovog razmišljanja kako riješiti taj problem je Hold, aplikacija s ciljem smanjenja zavisnost studenata o telefonima. Da, pomalo je paradoksalno da zavisnost o telefonima i aplikacijama treba smanjiti – još jedna aplikacija na telefonu. Način rada je da se apstinencija od telefona nagrađuje nagradama u vidu besplatnih kafa, kokica u kinu i sličnih stvari.

Dotična aplikacija je već dostupna u skandinavskim zemljama u kojima je koristi više od 120 hiljada studenta, a od ovog mjeseca je dostupna i u Velikoj Britaniji. Njena popularnost ipak pokazuje da su studenti svjesni koliko vremena provode uz telefone, zbog čega postaju manje produktivni pa su i spremni na promjene koje bi im trebale pomoći pri koncentraciji i učenju, smatraju tako pokretači Holda.

Za svakih 20 minuta koje student apstinira od svog telefona između 7 i 23 sata dobiće po 10 bodova, a ti se bodovi onda naknadno mogu zamijeniti u trgovini ove aplikacije koja je u saradnji s brendovima poput Caffe Nero, kinima kompanije Vue i mnogim drugima.

Takođe, dobiveni bodovi se mogu zamijeniti i za knjige, kao i za školski pribor. Nagrada, dakle, nisu samo kokice ili kafa, nego i vrijeme koje se posredno dobiva za učenje.

(Geek.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije