Internet

Apple bi mogao da završi kao BlackBerry?

Apple bi mogao da završi kao BlackBerry?
Apple bi mogao da završi kao BlackBerry?

Protekli meseci nisu bili laki za Tima Kuka i Apple koji je zabilježio pad prihoda i profita u prvom ovogodišnjem kvartalu. Po prvi put je smanjena i prodaja iPhonea, dok je na kratko vrijeme Alphabet prestigao Apple i postao najvrednija kompanija na svijetu.

Osim toga, iPad se prodaje sve manje, a Apple Watch, koji je prodat u ok 12 miliona primeraka, nije oduševio kupce, niti pokrenuo tržište pametnih satova, kako su nekada predviđali analitičari.

Zbog svega toga u posljednje vrijeme mogu se čuti pesimistični scenariji o budućnosti Applea, pa je tako poznati programer i preduzetnik Marko Arment na svom blogu napisao da bi Apple mogao doživjeti sudbinu BlackBerryja, kompanije koja je sredinom prošle decenije dominirala tržištem telefona, ali je njen pad počeo upravo nakon predstavljanja iPhonea.

Arment kaže da je BlackBerry pravio odlične telefone, ali je iPhone unio potunu revoluciju.

“Apple je radikalno promijenio definiciju pametnog telefona i BlackBerry više nije mogao da mu konkuriše”, smatra Arment dodavši da od 2007. ni jedna nova inicijativa, promjena menadžmenta ili akvizicija više nisu mogli spasiti ovu kompaniju. Jednostavno je bilo prekasno.

Danas, Apple bi mogao da nastrada zato što ne ulažu dovoljno resursa u razvoj vještačke inteligencije, dok su kompanije poput Amazona, Facebooka i Googlea daleko dogurali na tom polju, jer vjeruju da će glasovne komande biti sljedeći način na koji ćemo upravljati svojim telefonima.

“Ako su u pravu, a tu treba naglasiti riječ ‘ako’, onda sam vrlo zabrinut za Apple”, piše analitičar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije