Internet

Austrija se priprema za mogući sajber haos

Austrija se priprema za mogući sajber haos
Austrija se priprema za mogući sajber haos

Austrijske vlasti sprovele su simulaciju "sajber haosa“, odnosno situacije da zbog napada ili drugih okolnosti Internet, mobilni telefoni, bankomati i i drugi telekomunikacioni uređaji ne budu u funkciji.

Simulaciju su zajednički sprovele vlada, ministarstva odbrane, unutrašnjih poslova i finansija, kao i predstavnici privrede sa ciljem da analiziraju izazove i probleme sa kojima bi se suočila zemlja u slučaju prestanka rada svih elektronskih uređaja i komunikacije, kako bi se izradila strategija za "sajber bezbjednost".

"Ne možemo spriječiti sve napade iz sajber-prostora, ali možemo da se na njih profesionalno pripremimo“, rekla je ovim povodom ministarka unutrašnjih poslova Johana Mikl-Lajtner.

Ona je ukazala da se sajber-napadi događaju u virtuelnom svijetu, ali da imaju realne posljedice.

Simulacija je, međutim, bila čisto virtuelna, a tokom nje se pošlo od toga da u Austriji dođe do pada internet mreže, kao i kasnijim daljim problemima u informatičkoj infrastrukturi.

Nefunkcionišući bankomati vodili bi ka haotičnoj situaciji i panici kod ljudi, bio je zaključak jednog djela učesnika.

U jučerašnjoj simulaciji je učestvovalo oko 70 lica iz različitih sektora, kao i privrede, a 80 eksperata je pratilo njen tok.

O konkretnim posljedicama sajber-haosa eksperti nisu željeli da govore, već najavljuju da će rezultate najprije analizirati bez prisustva javnosti, a potom će zaključke saopštiti na bezbjednosnom kongresu 28. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije