Internet

Broj korisnika interneta u Kini dostigao novi rekord

Broj korisnika interneta u Kini dostigao novi rekord
Broj korisnika interneta u Kini dostigao novi rekord

PEKING - Broj korisnika Interneta u Kini dostigao je u decembru 731 milion, nadmašivši rekord iz prethodne godine, objavile su kineske vlasti, čiji podatak dodatno naglašava važnost elektronske trgovine u podsticanju potrošnje u drugoj ekonomiji svijeta.

Ukupan broj korisnika Interneta veći je za 6,2 odsto u odnosu na kraj 2015. godine i izjednačio se s brojem stanovnika Evrope, objavio je u nedjelju na svojoj internet stranici Kineski centar za informacije o internet mreži (CNNIC). Podatak je važan u kontekstu važne uloge elektronske trgovine u nastojanjima vlasti u Kini da ekonomski model više oslone na domaću potrošnju, s obzirom na slabljenje potražnje iz vodećih trgovinskih partnera..

Internet potrošnja postala je važan dio ekonomije i njen udio u rastu BDP-a postepeno raste, navodi se u saopštenju.

Sve važniju ulogu kupaca na Internetu potvrđuje i podatak da su 11. novembra, na dan koji je div u tom segmentu Alibaba izabrao za promociju internet kupovine, na njegovim platformama potrošili čak 17,8 milijardi dolara. Taj je iznos više nego dvostruko veći od rezultata slične petodnevne promocije kupovine u 'fizičkim' trgovinama u SAD-u. Vlada u Pekingu pokrenula je i projekt 'Internet plus', čiji je cilj širenje uloge internet tehnologije u ekonomiji.

Na dan 12. decembra broj ljudi u Kini koji putem Interneta obavljaju platne transakcije dostigao je 475 miliona i uvećan je za 14,0 odsto, izvijestio je CNNIC. Njihovi podaci pokazuju takođe da je broj građana koji Internetu pristupaju putem pametnih telefona dostigao 695 miliona, odnosno 95,1 odsto, signalizirajući da personalni računari odlaze u drugi plan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije