Internet

Brži Fejsbuk sad i na sporom netu

Brži Fejsbuk sad i na sporom netu
Brži Fejsbuk sad i na sporom netu

Fejsbuk je odlučio da unapredi News Feed kako bi se brže učitavao na Android uređajima sa lošom internet vezom.

Kako bi ovo uspio, Fejsbuk je razvio sistem koji njegovoj aplikaciji omogućava da procjeni koliko vam je brza internet konekcija.

Ako ste na 2G mreži, Fejsbuk će početi da učitava priče i fotografije dok čitate druge postove. Kompanija je takođe razvila i nove načine na osnovu kojih će birati priče koje će se učitavati kako bi se maksimalno smanjili prekidi.

Ako detektuje da čekate da se neka fotografija učita, Fejsbuk će prvo pokušati da nju što brže učita pre nego što nastavi da učitava druge priče.

Društvena mreža počela je i da koristi progresivni JPEG format za slike koji korisnicima prikazuje fotografije niže rezolucije dok se ona još učitava u punoj rezoluciji.

Ovo smanjuje vreme koje je potrebno kako bi neko video željeni sadržaj, čak i kada nije u visokoj rezoluciji.

U uslovima u kojima je veza sa internetom skoro nepostojeća, Fejsbuk će prikazivati priče koje je ranije učitao, umesto praznog ekrana. Ove priče biće učitavane iz memorije umesto da se povlače iz oblaka – ali će ih apdejtovati novim komentarima i lajkovima čim se konekcija poboljša.

Kompanija se nada da će ljudima širom sveta na ovaj način omogućiti da dobiju svoju dnevnu dozu Fejsbuka bez obzira na kvalitet interneta kojim raspolažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije