Internet

Dodatak za Chrome otkriće što sve Facebook zna o vama

Dodatak za Chrome otkriće što sve Facebook zna o vama
Dodatak za Chrome otkriće što sve Facebook zna o vama

Facebook o nama prikuplja goleme količine podataka, a uz pomoć male ekstenzije za Google Chrome možete vidjeti što sve znaju o vama. Njihov sistem za oglašavanje koristi sve te informacije uglavnom kako bi vam prikazali oglase za koje misle da će biti uspješni ili korisni, a zahvaljujući tim algoritmima Facebook je i postao toliko uspješan - no oni uglavnom ostaju skriveni.

Profile o vama grade iz ogromnog seta različitih podataka. Mogu pratiti ako ste lajkovali neki status i zaključiti sviđa li vam se neki film. Fotografija iz nekog kafića, pjesma koju ste podijelii, komentar na članku o uređenju doma ili promjena statusa veze - sve su to dijelići informacija koje im pomažu da slože bolju sliku o vama. Ti podaci ne dolaze nužno samo s Facebooka. Like tipke su gotovo na svakoj stranici na internetu i mogu pratiti što ste gledali, a Facebook koristi Instagram i WhatsApp koji su u njihovom vlasništvu kako bi obogatili bazu podataka, prenosi Independent.

No, ProPublica piše i da ne dolazi sve to nužno samo od interakcije s Facebookom. Kako navode, Facebook "kupuje podatke o korisnicima", njihovim kreditima, vozilima, navikama oko kupovanja od kompanija koje se bave prikupljanjem tih informacija. Zbog toga su i napravili Chrome ekstenziju koja omogućuje da vidite što sve Facebook zna o vama. 

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije