Internet

Edvard Snovden pokrenuo aplikaciju za zaštitu domova

Edvard Snovden pokrenuo aplikaciju za zaštitu domova
Foto: N.N. | Edvard Snovden pokrenuo aplikaciju za zaštitu domova
N.N.

Edvard Snovden, poznati američki zviždač i borac za pravo na privatnost i slobodu izražavanja, nalazi se i dalje u Rusiji u azilu, no tamo nije besposlen.

 Osim što je vrlo aktivan po pitanju problema prisluškivanja komunikacija i često se o tome javno oglašava, sada je izdao i svoju prvu mobilnu aplikaciju.

Za sada dostupna samo u Android verziji, aplikacija Haven trebala bi poslužiti u povećanju fizičke sigurnosti doma onih koji je instaliraju.

 Haven je zamišljen da se instalira na neki, obično stariji ili jeftiniji, uređaj koji inače nije u upotrebi.

Aplikacija tada koristi sve dostupne senzore uređaja, te mikrofon i kameru, kako bi pratila događanja u okolini telefona.

Svaku aktivnost koju zabilježi, u vidu zvuka, slike, promjene osvjetljenja ili pokreta, Haven šalje direktno na telefon korisnika – kako bi ovaj bio siguran da mu niko neovlašteno ne ulazi u dom, sobu, kancelariju i slično.

Svi se podaci od nadzornog uređaja do korisnikovog primarnog telefona šalju aplikacijom Signal, kojoj sam Snowden najviše vjeruje kad je riječ o end-to-end enkripciji. Dodatno, napredni korisnici mogu aplikaciji Haven pristupati i preko Tor mreže kako bi i ta komunikacija bila što manje vidljiva bilo kome ko bi je htio presresti.

Najveća prednost ove aplikacije trebala bi biti nadzor nad ostalim uređajima u domu, kako bi se osiguralo da ljudi s fizičkim pristupom istima na njih ne instaliraju neki malware za praćenje aktivnosti, ili neki drugi zloćudni program.

Snowden je ponudio svima zainteresiranima da dođu i do čistog programskog koda ove aplikacije (besplatno i open source), koja se za sada može instalirati samo na Androide. Primati poruke nadzora moguće je i na iPhone, a prikupe li se dovoljna sredstva od donacija u planu je i izrada iOS aplikacije koja bi i stari iPhone mogla pretvoriti u nadzorni sistem.

 

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije