Internet

Edvard Snovden pokrenuo aplikaciju za zaštitu domova

Edvard Snovden pokrenuo aplikaciju za zaštitu domova
Foto: N.N. | Edvard Snovden pokrenuo aplikaciju za zaštitu domova

Edvard Snovden, poznati američki zviždač i borac za pravo na privatnost i slobodu izražavanja, nalazi se i dalje u Rusiji u azilu, no tamo nije besposlen.

 Osim što je vrlo aktivan po pitanju problema prisluškivanja komunikacija i često se o tome javno oglašava, sada je izdao i svoju prvu mobilnu aplikaciju.

Za sada dostupna samo u Android verziji, aplikacija Haven trebala bi poslužiti u povećanju fizičke sigurnosti doma onih koji je instaliraju.

 Haven je zamišljen da se instalira na neki, obično stariji ili jeftiniji, uređaj koji inače nije u upotrebi.

Aplikacija tada koristi sve dostupne senzore uređaja, te mikrofon i kameru, kako bi pratila događanja u okolini telefona.

Svaku aktivnost koju zabilježi, u vidu zvuka, slike, promjene osvjetljenja ili pokreta, Haven šalje direktno na telefon korisnika – kako bi ovaj bio siguran da mu niko neovlašteno ne ulazi u dom, sobu, kancelariju i slično.

Svi se podaci od nadzornog uređaja do korisnikovog primarnog telefona šalju aplikacijom Signal, kojoj sam Snowden najviše vjeruje kad je riječ o end-to-end enkripciji. Dodatno, napredni korisnici mogu aplikaciji Haven pristupati i preko Tor mreže kako bi i ta komunikacija bila što manje vidljiva bilo kome ko bi je htio presresti.

Najveća prednost ove aplikacije trebala bi biti nadzor nad ostalim uređajima u domu, kako bi se osiguralo da ljudi s fizičkim pristupom istima na njih ne instaliraju neki malware za praćenje aktivnosti, ili neki drugi zloćudni program.

Snowden je ponudio svima zainteresiranima da dođu i do čistog programskog koda ove aplikacije (besplatno i open source), koja se za sada može instalirati samo na Androide. Primati poruke nadzora moguće je i na iPhone, a prikupe li se dovoljna sredstva od donacija u planu je i izrada iOS aplikacije koja bi i stari iPhone mogla pretvoriti u nadzorni sistem.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije