Internet

Elektronski potpis uskoro ravnopravan sa potpisom na papiru

Elektronski potpis uskoro ravnopravan sa potpisom na papiru
Elektronski potpis uskoro ravnopravan sa potpisom na papiru

Nacrtom zakona o elektronskom dokumentu RS i Nacrtom zakona o elektronskom potpisu RS, koji su usvojeni na posljednjoj sjednici Vlade Republike Srpske, biće dopunjena određena postojeća zakonska rješenja i uvedena nova, te usklađena regulativa s novom Uredbom o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije na unutrašnjem tržištu koja je donesena na nivou Evropske unije.

Prvim dokumentom, između ostalog, omogućava se korišćenje elektronskog dokumenta svim organima vlasti i daje se pravo korišćenja elektronskog dokumenta ne samo u upravnom postupku, nego i u sudskom i svim drugim postupcima. Pored toga, utvrđuju se nova pravila prilikom izrade kopije elektronskog dokumenta na papiru, a novim zakonom ovjeru kopije elektronskog dokumenta na papiru obavljaju ovlaštena lica u nadležnim organima vlasti, jedinica lokalne samouprave, privrednih društava, ustanova, preduzetnika i pravnih lica.

Nacrtom zakona o elektronskom potpisu RS, Republika Srpska će postati prva u regionu koja će u ovoj oblasti prilagoditi svoje zakonodavstvo pravu Evropske unije. Cilj ovog zakona je, pored ostalog, da kroz regulisanje upotrebe elektronskog potpisa u sudskim, upravnim i svim drugim postupcima, stvori uslove za izjednačavanje elektronskog potpisa sa svojeručnim potpisom na papiru, odnosno stvori uslove za obavljanje elektronskog poslovanja. Predloženim Zakonom definiše se i pojam "vremenski žig", koji u kombinaciji s elektronskim potpisom predstavlja neophodan uslov da se u potpunosti izjednače papirni s elektronskim dokumentima i da se pređe sa papirnog na elektronsko poslovanje. Zakon definiše i pojam "elektronski pečat" kao skup podataka u elektronskom obliku koji su pridruženi ili su logički povezani sa drugim podacima u elektronskom obliku radi osiguranja izvornosti i cjelovitosti tih podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije