Internet

Erdogan odobrio zakon o strogoj kontroli interneta

Erdogan odobrio zakon o strogoj kontroli interneta
Erdogan odobrio zakon o strogoj kontroli interneta

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan, odobrio je danas novi zakon, koji vlastima pruža šira ovlašćenja da nadziru korisnike interneta i blokiraju sajtove.

Prijedlog novih mjera, koji je parlamentu dostavila vladajuća Partija pravde i razvoja (AKP), usljedio je poslije zakona predstavljenog u februaru koji je vlastima znatno olakšao pristup veb stranicama, bez naloga suda.

Iako je to ocjenjeno kao "napad na privatnost", nove mjere odobrene kasno sinoć, proširuju ova ovlašćenja i dozvoljavaju turskom telekom regulatoru (TIB) da blokira sajtove u cilju "zaštite nacionalne bezbjednosti, javnog reda i sprečavanja kriminala", prenio je AFP.

Provajderi zatim imaju četiri sata da obustave sajt ili da izbrišu njegov sadržaj.

Zakon, takođe, dozvoljava TIB-u da više od dvije godine prikuplja podatke iz onlajn komunikacije, uključujući i one koji pokazuju koje je sajtove korisnik posjećivao i koliko se dugo zadržavao na njima.

TIB je do sada mogao da dođe do podataka samo u slučaju kriminalne istrage ili prema nalogu suda.

Stroge mjere kontrole interneta osudila je organizacija Reporteri bez granica, a zakonu se oštro protivi glavna opoziciona Republikanska narodna partija, koja je najavila da će se na Ustavnom sudu boriti za njegovo ukidanje.

Erdogan, koji je prošlog mjeseca izabran za predsjednika pošto je prethodno, više od decenije bio premijer, ne krije svoj prezir prema društvenim mrežama, nazivajući ih "nožem ubice", a postala je poznata i njegova izjava da će "zbrisati" Tviter.

Vlada je privremeno, u martu, blokirala Tviter i Jutjub, pošto su na njima objavljeni audio snimci koji upućuju da su Erdogan i krug njegovih bliskih saradnika bili umješani u korupcijski skandal.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije