Internet

Eter9 bizarna društvena mreža obećava vječno postojanje

Eter9 bizarna društvena mreža obećava vječno postojanje
Foto: N.N. | Eter9 bizarna društvena mreža obećava vječno postojanje

Digitalna besmrtnost je dugo bila predmet naučne fantastike, od holivudskog filma Transcendence do Charlie Brookerove satirične drame Black Mirror, međutim nova društvena mreža obećava svojim korisnicima upravo to. Nazvana Eter9, tvrdi da uči o vašoj ličnosti, koristeći vještačku inteligenciju (AI), te da nastavlja da objavljuje postove u vaše ime nakon što umrijete, pretvarajući korisnike u "vječna bića".

Kada se prijavite, platforma koja ima više od 63.000 korisnika radi baš kao normalna društvena mreža. Možete da dijelite smiješne postove i zanimljive fotografije, ali platforma će vas upariti sa Counterpart-om. To jest, analizirajući ono što dijelite, i kako komentarišete i komunicirate sa drugim korisnicima, Eter9 koristi AI da kreira virtuelnog "klona" koji može da oponaša vaše ponašanje nakon smrti. Ono što je najstrašnije od svega, "klon" će napraviti postove umjesto vas dok spavate, čime će vas efikasno održavati online 24 sata, sedam dana u nedelji. Mreža se trenutno nalazi samo u beta verziji, ali bez obzira na to svako može da se prijavi.

"The Counterpart je vaša virtualna ličnost koja će ostati u sistemu i interakciji sa svijetom baš kao što biste i vi, da ste bili prisutni", objašnjavaju tvorci platforme. "Vaš klon će saznati više o vama kroz svaku akciju koju preduzmete. Što više interakcije imate na ovoj društvenoj mreži, to će vaš klon više naučiti o vama!". Vremenom će sistemi za mašinsko učenje naučiti vašeg virtuelnog klona da postane više kao vi. Klon će kreirati postove koje biste sami možda napravili ili okačiti fotografije koje biste vjerovatno i sami okačili. Čak će i komunicirati sa drugim korisnicima, sve u vaše ime. Ovaj klon "će biti aktivan čak i dok je korisnik van mreže, kako u smislu objavljivanja sadržaja tako i komentara. Klon će takođe biti odgovoran za vječni život korisnika, jer će apsorbovati sve informacije u skladu sa korisnikovim postovima i komentarima, i obraditi te informacije u granicama stečenog znanja."

Cilj platforme je da pomogne korisnicima da dođu do "večnog života", ali na nekonvencionalan način.

"Ova mreža ima specifičnosti koje omogućavaju ljudskom biću da postigne besmrtnost u sajber prostoru", objašnjava se na sajtu. "Eter9 omogućava da korisnik postane vječan, i daje mu trajnu sposobnost interakcije unutar mreže 24/7 kroz element koji se naziva klon." Tu je i drugi element sajta: mnoštvo virtuelnih prijatelja koje možete dodati pod nazivom "Niners". Oni se stvaraju automatski i ponekad se "ubijaju ako nemaju svrhu u Eter9 univerzumu". Najneri traže da ih prihvate stvarni korisnici i imaju različite ličnosti, neki su umjetnici, drugi sportisti, a svaki od njih ima svoje interese, koji se kreću od pop muzike do fudbala.

Henrique Jorge, osnivač Eter9, izjavio je za The Sun da će kompanija pokrenuti ažuriranu verziju sajta sa tajnim novim opcijama. Međutim, ažurirana verzija će i dalje biti dio tekućeg beta testa, prije eventualnog stvarnog pokretanja. Kada bude potpuno operativna, aplikacija će obećati "jedinstvenu sposobnost pretvaranja korisnika u večna bića".

"Imamo razloga da vjerujemo da bi Eter9 mogao da bude funkcionalan repozitorijum svakog ljudskog bića na planeti", izjavio je Henrique. "Svakako ćemo biti kompanija koja će biti zadužena za naslijeđe gdje će sve biti uskladišteno i uvijek dostupno, u skladu sa određenim obrascima privatnosti, naravno. Za sada, tek počinjemo, ali u budućnosti ćemo stvoriti globalni cloud koji će da osigura postojanje živog sajber prostora."

(pcpress.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije