Internet

Evropske zemlje protiv regulativa za Internet

Evropske zemlje protiv regulativa za Internet
Evropske zemlje protiv regulativa za Internet

BRISEL - Osam evropskih zemalja, među kojima su Britanija, Irska i Poljska, izjasnile su se protiv usvajanja regulativa za Internet, u vrijeme kada se EU sprema za reviziju pravila za najveće veb kompanije o korištenju svjetske informacione mreže.

U pismu predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku, koji će ove sedmice predsjedavati sastankom lidera 28 zemalja Unije, navodi se da EU treba da definiše pravila samo tamo gdje postoje jasni dokazi da je to potrebno.

Iza pisma stoje Britanija, Irska, Poljska, Švedska, Estonija, Finska, Češka Republika i Holandija.

Evropska komisija je u maju predstavila strategiju za digitalno tržište, kako bi ukinula barijere za onlajn kupovinu među članicama Unije, osvježila propise o autorskim pravima i ukinula blokadu za gledanje video snimaka u inostranstvu.

Ova strategija ima za cilj otvaranje novih radnih mjesta u EU i reviziju poslovne prakse za onlajn platforme poput "Googlea", "Amazona" i "Facebooka".

Francuska i Njemačka snažno se zalažu za regulisanje platforme koja bi omogućila malim evropskim kompanijama da se nadmeću sa američkim tehnološkim gigantima.

Predsjednik SAD Barak Obama optužio je ranije ove godine Evropu za protekcionizam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije