Internet

Facebook: Nismo davali kompanijama podatke o korisnicima

Facebook: Nismo davali kompanijama podatke o korisnicima
Foto: N.N. | Facebook: Nismo davali kompanijama podatke o korisnicima

Američka kompanija Facebook negirala je danas medijske navode da je trećim stranama kao što su proizvođači telefona učinila dostupnim podatke o svojim korisnicima i njihovim prijateljima na toj društvenoj mreži.

List Njujork tajms objavio je juče da je Facebook postigao sporazume o dijeljenju podataka s najmanje 60 kompanija, uključujući Apple i Amazon, usljed čega je dodatno povećana zabrinutost korisnika koji ne znaju čega se sve odriču korišćenjem te društvene mreže.

Facebook je naveo da se ne slaže s navodima lista u vezi sa softverom razvijenim prije 10 godina koji je omogućio pristup Facebooku na uređajima kao što je ajfon.

Potpredsjednica Facebooka Ime Arčibong navela je na blogu da je Facebook održao čvrstu kontrolu nad tehnologijom i da ne zna za zloupotrebe od kompanija s kojima sarađuje.

U tekstu Njujork tajmsa navodi se da je Facebook omogućio kompanijama da imaju pristup podacima prijatelja korisnika bez njihovog eksplicitnog pristanka, što je praksa zbog koje se društvena mreža našla na udaru pošto se saznalo da je britanska firma Kembridž analitika koristila lične podatke desetina miliona ljudi, nepošteno prikupljene putem Facebooka.

Neki proizvođači uređaja, navodi list, mogli su da dođu do ličnih informacija prijatelja korisnika, iako su oni imali utisak da su blokirali bilo kakvo dijeljenje svojih podataka.

Direktor Facebooka Mark Zakerberg svedočio je u aprilu u Kongresu SAD o podacima korisnika koje je kompanija učinila dostupnim trećim licima.

Krajem maja je svjedočio i u Evropskom parlamentu, gdje se, između ostalog, izvinio zbog načina na koji je Facebook korišćen za proizvodnju lažnih vijesti i miješanja u izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije