Internet

Facebook će bukvalno "tjerati" korisnike da pristanu na praćenje

Facebook će bukvalno "tjerati" korisnike da pristanu na praćenje
Foto: Ilustracija | Facebook će bukvalno "tjerati" korisnike da pristanu na praćenje

Svi korisnici moraće da se jasno izjasne o tome da li žele da budu praćeni ako žele da koriste Facebook, a društvena mreža će im potom pokazati kako da ograniče podatke koji se skupljaju o njima u podešavanjima ako ne žele to da urade.

Ipak, Facebook je upozorio da nikada neće biti moguće isključiti sve sisteme praćenja, a jedina opcija da se neko potpuno zaštiti jeste da zauvijek napusti ovu društvenu mrežu.

Sve ovo povezano je sa novim zakonima EU koji stupaju na snagu ovog maja i koji će pogoditi sve kompanije koje sakupljaju podatke o ljudima unutar Evrope.

Mnogi dijelovi ovih zakona predstavljaju svojevrsan izazov za Facebookov posao, uključujući tu i nova pravila o tome koje informacije mogu biti "pokupljene" od ljudi.

Zato će Facebook koristiti takozvane "ekrane za dozvole" - stranice prepune teksta koje zahtijevaju klik na određeno dugme kako bi se dalje napredovalo i dobilo odobrenje.

Ovi ekrani Facebook korisnicima neće dati opciju da kliknu na "odbijam", već će im biti ponuđene dvije opcije:

1. Prihvatam i nastavljam (Accept and continue)

2. Upravljaj podacima (Manage data setting)

Ako nekome ne odgovaraju ove dvije opcije, sudeći po Facebooku, mogu da potpuno napuste ovu društvenu mrežu, a to je potvrdila i izjava Roba Šermana, zaduženog za bezbjednost u ovoj kompaniji.

"Nikada neće biti moguće isključiti sve opcije za praćenje. Mi zarađujemo od oglasa i ti podaci su nam potrebni. Ljudi mogu da izaberu da ne budu na Facebooku ako žele da ih niko ne prati", rekao je Šerman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije