Internet

Facebook može da zna i koliko novca imate?

Facebook može da zna i koliko novca imate?
Foto: N.N. | Facebook može da zna i koliko novca imate?
N.N.

U junu 2016. godine društvena mreža Facebook podnijela je zahtjev za zaštitu patenta koji će im omogućiti upotrebu algoritma koji će predviđati bogatstvo njihovih korisnika, javlja IFL Science.

Podaci o podnošenju zahtjeva postali su javni tek u februaru 2018., kad je Američko odjeljenje za patente objavilo dokumente o tome.

Patent i algoritam koristili bi podatke koje im daju samo korisnici, odgovarajući na niz pitanja, ali i one koje su nesvjesno pružili koristeći Facebook.

"Onlajn sistem koristi klasifikatore za predviđanje društveno-ekonomske grupe korisnika mrežnog sistema. Klasifikatori koriste modele koji su oblikovani prema podacima o populaciji korisnika kao što su demografske informacije, vlasništvo pojedinih uređaja, korištenje interneta, podaci o domaćinstvu i socioekonomski status. Globalni podaci mogu se prikupljati iz upitnika za istraživanje tržišta", opisano je.

"Klasifikatori na temelju informacija o korisniku izračunavaju kojoj socioekonomskoj grupi pripada. Uneseni podaci zavise od korisnikovog profila, ali i njegovih akcija dok je na mreži. Tako će se predvidjeti njegov socioekonomski status i bez korištenja podataka o njegovim primanjima. Društvena mreža kreiraće sadržaj koji će mu se prikazivati zavisno od njegove pripadnosti određenoj socioekonomskoj grupi", opisano je.

Nagađa se da to što Facebook ima patent za taj algoritam ipak ne znači da će ga koristiti. Na kraju krajeva, imaju ga od 2016. pa ga dosad nisu koristili, piše Index.hr. Osim toga, on nije sto odsto pouzdan, pa je riječ samo o procjeni.

"Često tražimo patente za tehnologije koje nikad nismo implementirali, to nije nikakav indikator naših budućih planova", rekao je portparol Facebooka za The Hill.

STOP!

nije sloboda govora

zalbe.vzs.ba

Govor mržnje je krivično djelo!

huškanje, diskriminacija, prijetnje i uvrede po nacionalnoj, vjerskoj, rodnoj ili bilo kojoj drugoj osnovi

neće biti tolerisane

na našem portalu

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije