Internet

Facebook počeo da ocjenjuje korisnike

Facebook počeo da ocjenjuje korisnike
Foto: Ilustracija | Facebook počeo da ocjenjuje korisnike

Facebook je počeo da ocjenjuje svoje korisnike na osnovu toga koliko su sadržaji koje postavljaju na toj društvenoj mreži vjerodostojnosti, a ta se akcija sprovodi u sklopu borbe protiv dezinformacija, prisutnih, inače, na Facebooku.

Ova društvena mreža je tokom ove godine razvijao sistem za ocjenjivanje, što je potvrdila zvaničnica Facebooka Tesa Lajons, a prenio "Reuters".

Kompanija se našla na udaru kritika zbog raznih propagandnih sadržaja koji su za cilj imali da dezinformišu korisnike i da šire lažne vijesti.

Inače, u studiji koju je provela Fondacija "Gallup and Knight" navodi se da čak osamdeset pet odsto Amerikanaca smatra kako Facebook i Google ne čine dovoljno da spriječe širenje lažnih vijesti.

Osamdeset osam odsto ispitanika želi da tehnološke kompanije proces objavljivanja vijesti učine transparentnim, dok njih sedamdeset devet odsto smatra da bi tehnološke kompanije trebale biti regulisane baš kao i druge medijske organizacije.

Pedeset četiri odsto je reklo kako im društvene mreže pomažu da budu informisani o dešavanjima u okolini i svijetu, ali i da su zabrinuti kad su u pitanju uredničke politike internetskih kompanija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije