Internet

Facebook slavi 12. rođendan

Facebook slavi 12. rođendan
Facebook slavi 12. rođendan

Facebook odsad ima svoj praznik, a nazvao ga je “Friends Day”, odnosno dan prijatelja.

Naime, 4. februara najpopularnija društvena mreža napunila je 12 godina, a prema riječima osnivača Marka Zakemberga “umjesto da se na rođendan fokusiraju na sebe, pobrinuli su se da se svijet fokusira na ono što je važno”. Dakle, na njihove korisnike.

Facebook danas svima šalje video za “Friends Day”, u kojem se nalaze fotografije njih i njihovih prijatelja. Kao i kod videa za pregled godine, video možete uređivati, što znači da možete izbaciti fotografiju nekoga s kim više niste toliko dobri prije objave. Za dan prijatelja napravili su i neke nove naljepnice, piše Techcrunch.

Facebook je za rođendan odlučio podsjetiti ljude na to koliko ih je povezao. Od 2011. godine broj njegovih korisnika se udvostručio, tada je iznosio 750 miliona, a danas je on 1,59 milijarde.

Sve to ne znači da zaposlenici Facebooka nisu organizovali malo rođendansko slavlje u sjedištu kompanije u Menlo Park. Na njega su pozvali 18 korisnika iz Saudijske Arabije, Louisiane, Mađarske i drugih zemalja koji su pričali kako im je Facebook promijenio život.

A u Facebooku imaju razloga za slavlje, jer osim broja korisnika raste mu i indeks “ljepljivosti”. Iako bi se moglo očekivati da Facebook s godinama privlači sve manje korisnika na dnevnoj bazi, događa se upravo suprotno. Ljudi koriste Facebook više nego ikada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije