Internet

Facebook traži dozvolu za upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica

Facebook traži dozvolu za upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica
Foto: Ilustracija | Facebook traži dozvolu za upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica

Kompanija Facebook od svojih korisnika u Evropi i Kanadi traži dozvolu za upotrebu tehnologije za prepoznavanje lica, kako bi mogla da ih identifikuje na fotografijama i video zapisima.

Facebook je najprije počeo da koristi tu novu tehnologiju izvan Kanade 2011. godine, ali naredne godine je prestao to da radi na području Evropske unije, nakon protesta regulatora i kampanja za zaštitu privatnosti.

Taj potez će vjerovatno postati kontroverzan, piše "BBC". Naime, kompanija se trenutno nalazi usred skandala u vezi s korištenjem privatnih informacija njihovih korisnika od strane britanske firme "Cambridge Analytica".

Ta društvena mreža je takođe suočena sa skupnom tužbom u SAD-u zbog korištenja tehnologije za prepoznavanje lica bez pristanka korisnika.

"Biometrijska identifikacija i analiziranje milijardi fotografija na platformi ozbiljno povećava rizike po privatnost korisnika", smatra Silki Karlo, direktor britanskog udruženja za građanske slobode "Big Brother Watch".

"Facebook sada ima dužnost da dokaže da je naučio kako se poštuje zakon, a ne da dokazuje da svoje sposobnosti nadzora može podići na još veći nivo", dodaje on.

Od korisnika izvan EU i Kanade će u slijedećih nekoliko mjeseci biti zatraženo da razmotre sličan set privatnih kontrola, ali oni će i dalje biti predmet tehnologije za prepoznavanje lica, osim ako isključe opciju.

Ovom tehnologijom u Facebooku vjeruju da će korisnici imati još više razloga da provode vrijeme na toj društvenoj mreži. To će omogućiti kompaniji da korisnicima pokaže još više oglasa i ujedno još više nauči o njihovim interesima, što će joj zauzvrat omogućiti da ih još bolje u budućnosti cilja s oglasima.

(Jutarnji.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije