Internet

Facebook želi vladati i gejming svijetom: Rade svoju platformu

Facebook želi vladati i gejming svijetom: Rade svoju platformu
Facebook želi vladati i gejming svijetom: Rade svoju platformu

Facebookove ambicije oko igara već su godinama jasne, a pokazali su ih i kupovinom Oculusa za 2 milijarde dolara. Sada su pak najavili da pokreću i vlastitu PC gaming platformu. No, ova će se snažno oslanjati na Unity engine, navode iz Facebook-a.

Ovo partnerstvo koje su najavili iz najveće društvene mreže snažno je fokusirano na developere, ali od njega će koristi imati i igrači. Naime, autori igara će sada moći puno jednostavnije objavljivati igre direktno na Facebooku i njihovoj PC platformi - uz malo truda i promjena u kodu. 

Besplatni Unity popularan je među indie developerima, a zasigurno ste igrali niz naslova napravljenih u njemu (Monument Valley, Kperbal Space Program, Alto's Adventure, Superhot ...). To znači da će mnoge od tih Android i iOS igara vrlo jednostavno biti prebačene na Facebookovu platformu. Ali ostaje upitno šta je konačni cilj. Iz Facebooka nisu previše otkrili, ali su istakni kako 650 miliona ljudi svakog mjeseca na ovaj ili onaj način koristi Facebook dok igraju igre.

Unity pogoni i velik broj VR aplikacija, a upravo ova  platforma biće moguće mjesto na kojem će se one moći prodavati u budućnosti. Do kraja avgusta moguće su prijave u limitiranu alphu nove verzije Unity enginea koja će omogućiti izradu i export igara za Facebook.

(24sata.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije