Internet

Facebooku prijeti milionska kazna

Facebooku prijeti milionska kazna
Foto: Ilustracija | Facebooku prijeti milionska kazna

Američka Federalna komisija za trgovinu (FTC) je razgovarala o mogućoj rekordnoj novčanoj kazni zbog kršenja pravila o privatnosti korisnika, odnosno njihovog dijeljenja s drugim stranama.

Ako Facebook dobije kaznu, to će biti prva veća kazna s kojom se suočio u SAD-u nakon što je u proljeće prošle godine otkriveno da su lični podaci više od 87 miliona korisnika predani konsultantskoj firmi Cambridge Analytica i to bez dozvole. U oktobru prošle godine je Velika Britanija kaznila Facebook s 500.000 funti zbog toga, ali je ta suma zanemariva u odnosu na onu o kojoj pomenuta američka komisija raspravlja.

"Washington Post" piše da bi kazna mogla biti veća od one koju je dobio Google 2012. godine. Ta kazna je iznosila 22,5 miliona dolara, a Google ju je "zaradio" jer je pratio korisnike Appleovog web browsera Safari iako je saopštio da to neće činiti.

Facebook je 2012. godine s FTC-om postigao dogovor te je priznao da je obmanuo svoje korisnike uvjeraavajući ih da će neke informacije biti privatne, a na kraju je bilo suprotno. Facebook je pristup informacijama poput liste prijatelja i objavljenih postova omogućio javnosti, kao i njihovo dijeljenje bez pristanka korisnika. To je vjerovatno dogovor za koji FTC smatra da je prekršen.

Nakon slučaja s firmom Cambridge Analytica i sličnih incidenata poput onog kada je haker pristupio ličnim podacima 29 miliona korisnika, članovi Kongresa i poslaničke grupe su pozvali FTC da reaguje.

"Ozbiljne posljedice su jedini način da se prekine predatorsko ponašanje Facebooka te da se promijeni amoralna borba za rastom industrije na račun javnosti. Ovaj potez bi trebao biti prvi od mnogih koji bi predstavljali odgovor online platformama te njihovim sistemskim zlostavljanjem korisnika", saopštila je zastupnička grupa Free Press.

Ipak, istraga o Facebooku i rasprava o kazni još uvijek nisu okončani.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije