Internet

Fejsbuk objavljuje rat Guglu

Fejsbuk objavljuje rat Guglu
Fejsbuk objavljuje rat Guglu

Društvene mreže, tablet-računari i pametni telefoni - sve to je samo "lanjski snijeg".

Velike igrače na internetu poput "Gugla" ili "Fejsbuka" interesuje samo odgovor na jedno pitanje: šta je tehnologija sutrašnjice? Šta bi mogao da bude novi "Sveti gral" za korištenje interneta u budućnosti? A tu je još jedno važno pitanje. Ko će prvi da ga otkrije, piše Deutsche Welle.

Novinarka njemačke televizije NDR Svea Ekert je specijalizovana za pitanja informatičkih tehnologija. Ona je sigurna: budućnost imaju "wearebles" uređaji - dakle, uređaji koji mogu da se nose uz tijelo, a mogu da se priključe i na internet i prepoznaju razne akustične i vizuelne signale. Stručnjaci čovjeka budućnosti vide kao "kiborga" - čovjeka robota, kod kojeg će mobilni telefoni, koji već danas kao da su srasli s nekim osobama, zaista i da srastu sa ljudima.

Trka za trendovima budućnosti

U tom smjeru kreće se i razvoj specijalnih naočara kompanije "Gugle" (Google Glass). U staklu tih naočara nalazi se mali ekran koji onom koji ih nosi daje informacije o tome šta upravo vidi. Osim toga, treptajem oka ovim naočarama može da se da komanda da naprave fotografiju ili snime video. One su još uvijek u probnoj fazi, ali "Gugl" tako opet ima malu prednost u trci za osvajanje trendova budućnosti.

"Fejsbuk" kupovinom firme "Okulus" (Oculus) pokušava da sustigne konkurenta. "Okulus" se nalazi u fazi razvoja svojih naočara pod nazivom "Okulus rift". To su naočare koje onom koji ih nosi prikazuju trodimenzionalnu sliku. One reaguju na pokrete glave i korisnik tako može da gleda bilo koji "virtuelni svijet". Do sada su te naočare bile koncipirane za video-igrice.

Šef "Fejsbuka", Mark Cukerberg vjeruje da se tim izumom, na primjer, od kuće može prisustvovati nastavi u školi ili da se razgovara sa ljekarom.

"Fejsbuk" prespavao mobilnu telefoniju

"'Fejsbuk' mora stalno da pronalazi nove definicije svoje poslovne filozofije", kaže Svea Ekert. "Samo tako se može opstati na tržištu i zabilježiti dalji rast, odnosno izbjeći stagnacija."

"Fejsbuk" je potpuno propustio razvoj mobilne telefonije.

"Trenutno je ta firma na mobilnim telefonima samo jedna mala ikona, mali 'Ep' (App) sličan drugima koji već postoje na ekranima naših telefona", upozorava Ekert i dodaje: "'Fejsbuk' želi da bude ultimativni uređaj, platforma preko koje ćemo svi mi da pristupamo internetu i da živimo naše 'umrežene' živote. I to sada pokušavaju kupovinom tih naočara, odnosno firme 'Okulus'."

Kao i "Gugl naočare" i "Okulus rift" se još može nabaviti samo kao test-verzija. Korisnici još uvijek moraju sami da pišu programe za korišćenje tih aparata. Jedan od onih koji se time bavi je Maks Rajner, sa ciriške Visoke škole umjetnosti za fizičku interakciju. On je razvio simulator koji uz pomoć specijalnih naočara korisnika "pretvara" u jastreba koji može da leti iznad određenih predjela.

"Većina osoba koje su testirale naočare i program bile su fascinirane osjećajem istinskog 'letenja' i lebdenja iznad predjela", kaže Rajner.

Samo probna faza

Ipak, taj istraživač navodi da tehnologija još nije dovoljno usavršena. Naočare reaguju relativno sporo, slike nisu uvijek najoštrije.

"Naš uređaj simulira kretanje u prostoru, dakle kako se neko naginje ili okreće u vazduhu. Ako sve nije stopostotno usklađeno, onda postoje trenuci u kojima se ne osjećate baš najugodnije."

I Svea Ekert se osećala nelagodno kada je prvi put isprobala "Gugle naočare": "Osjećala sam se nekako skučeno."

Neki koji su probali te naočare čak su imali i nagon na povraćanje.

Konkurencija ne spava

Dakle, istraživačima je ostalo još posla prije nego što se dođe do proizvoda koji je zreo za tržište. U toku je trka u koju su se upustili i američki "Vuzix", "Golden" iz Velike Britanije, francuski "Laster Technologies" ili italijanska firma "Si14". Na Univerzitetu u Vašingtonu već rade na kontaktnom sočivu koje bi bilo sposobno da se priključi na internet i emituje slike direktno na rožnjaču.

Treba li računati s tim da će uskoro i čipovi moći da se ugrade u oko ili čak u mozak?

"Što se kontaktnih sočiva tiče, to bi moglo da funkcioniše u neko dogledno vrijeme", smatra Rajner, "Ali, implantati u mozgu? Tu sam prilično oprezan."

Moć Silicijumske doline

Maks Rajner razumije zabrinutost koja zbog izuma "Gugle naočare" postoji kod stručnjaka koji se bave zaštitom privatnosti i ličnih podataka. "Fasciniran sam mogućnostima koje te naočare pružaju, ali one su otvoreni prozor u područje privatnog života. Ako se ne vodi računa o tome, može doći do fatalnih grešaka", kaže Rajner.

Svea Ekert je uvjerena da regulacione agencije vlade u Vašingtonu teško mogu da zaustave kompanije iz Silicijumske doline: "Internet-industrija u SAD postala je nevjerovatno moćna. Ne smiju se potcjenjivati sume koje ona izdvaja za finansiranje svog lobija kako bi se sprovelo ono što je njoj u interesu."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije