Internet

Fejsbuk odredio početnu cijenu svojih akcija

Fejsbuk odredio početnu cijenu svojih akcija
Fejsbuk odredio početnu cijenu svojih akcija

LONDON – "Fejsbuk" je odredio početnu cijenu svojih akcija na berzi na 28 do 35 dolara po akciji, čime je kompanija procijenjena na 85 do 95 milijardi dolara.

Ovo će biti najveća inicijalna ponuda akcija na berzi jedne internetske kompanije, veća i od "Gugla", koji je 2004. godine bio procijenjen na 23 milijarde dolara.

Popularna društvena mreža će poslije izlaska na berzu imati veću vrijednost i od tehnološkog giganta "Hjuit Pakard". Očekuje se da će akcije biti ponuđene u ponedjeljak, 7. maja.

Ekonomski analitičari smatraju da će za akcijama "Fejsbuka" vladati velika potražnja, ali istovremeno izražavaju bojazan u vezi sa dugoročnim rastom firme.

Zvaničnici "Fejsbuka" su na video prezentaciji pokušali da odagnaju strahove i rekli da je mobilna teelfonija oblast u koju će kompanija mnogo ulagati u budućnosti.

Očekuje se da će po izlasku na berzu biti prodato oko 10 odsto kompanije, što će "Fejsbuku" donijeti priliv oko 12 milijardi dolara.

Ova društvena mreža osnovana je prije osam godina, a danas ima 900 miliona korisnika širom svijeta. Prošle godine je ostvarila profit od milijardu dolara.

Osnivač "Fejsbuka" Mark Zukerberg i dalje će kontrolisati kompaniju poslije izalska na berzu i imaće glasački udio od 57,3 odsto kroz akcije koje su u njegovom vlasništvu i dogovore sa ostalim akcionarima.

On će biti vlasnik 31,5 odsto akcija, što po predočenoj cijeni znači da će raspolagati bogatstvom od 17,6 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije