Internet

Geography Now predstavio Makedoniju (VIDEO)

Geography Now predstavio Makedoniju (VIDEO)
Geography Now predstavio Makedoniju (VIDEO)

BEOGRAD - Poznati YouTube kanal za edukaciju na polju geografije i demografije pod nazivom Geography Now objavio je video o nekada najjužnijoj jugoslovenskoj republici - Makedoniji.

Geography Now je tokom prošle godine napravio izuzetno popularan prilog o Bosni i Hercegovini, a nedugo zatim voditelj Pol Barbato osvrnuo se i na Hrvatsku.

Ovaj YouTube kanal pokušava da ostane neutralan prilikom opisa država koje imaju kompleksnu istoriju i ne tako jednostavne unutrašnje i međunarodne odnose.

Cjelokupna problematika ove male balkanske države u epizodi fokusirana je na njen odnos sa susjedima, a naročito sa Grčkom koja do danas osporava sam naziv zemlje, prenosi B92.

Barbato u posljednjem prilogu naglašava da je riječ o jednoj od najkontroverznijih tema i precizno ilustruje priču iza istorijskih nesuglasica naroda Aleksandra Makedonskog, njegovog jezika i pripadnosti.

"Ovo msto je prilično jednostavno i opušteno, ali ime stvara dramu", objašnjava voditelj, podsjećajući da današnji Makedonci pricaju slovenskim jezikom koji najviše liči na bugarski, dok nacija kao takva, ako se pitaju Makedonci, počiva na slovenskim korijenima pomješanim s drevnim narodom Aleksandra Makedonskog koji, prema njihovom shvatanju, nije bio Grk.

Grčka, naravno, ovakvo viđenje Makedonaca ne priznaje jer istorijsku Grčku Makedoniju vidi kao dio helenske kulture. Samim tim, zvanična Atina osporava korištenje imena "Makedonija", zbog čega je država u UN, EU i Vijeću Evrope poznata kao Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija.

 

Barbato kao dvije prijateljske zemlje Makedonije imenuje Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku zbog zajedničke, često teške istorije.

Geography Now je gledaocima predstavio i vedriju stranu Makedonije, pa je spomenut njezin ajvar, jezero Ohrid, opijum, raznovrsna arhitektura manastira i džamija i dobro raspoložen narod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije