Internet

Google Maps uživo na ulicama

Google Maps uživo na ulicama
Foto: Ilustracija | Google Maps uživo na ulicama

U današnje je vrijeme mnogo jednostavnije snaći se u nepoznatom gradu nego što je to bilo prije. Dovoljno je izvaditi pametni telefon iz džepa, pokrenuti neku od aplikacija za navigaciju i slijediti upute do cilja.

Ipak, ponekad i uz pametni telefon možemo zalutati. A neki od nas, htjeli to priznati ili ne, nisu baš najbolji s orijentacijom u prostoru.

Upravo bi novo Googleovo rješenje trebalo olakšati korištenje Google Mapsa za snalaženje u prostoru.

Radi se o opciji proširene stvarnosti u mobilnoj aplikaciji Google Maps koja korisniku prikazuje smjer u kojem se treba kretati kroz kameru pametnog telefona.

Odabrani korisnici koji su imali prilike isprobati ovu novu opciju ističu da je mnogo jednostavnija za korištenje. Dovoljno je pokrenuti Google Maps, upisati destinaciju i potom podignuti pametni telefon kao da želite uslikati prostor ispred sebe.

Kamera će skenirati vašu okolinu, a aplikacija prikazati strelicu u kojem smjeru trebate krenuti, zavisno od vašeg položaja. Korisnici će tako imati utisak da se upute za kretanje nalaze u stvarnom prostoru, a ne samo na displeju njihovog telefona.

U Googleu su mislili i na bezbjednost svojih korisnika pa će vas tako aplikacija upozoriti kad biste trebali spustiti telefon i pogledati oko sebe. Naime, ideja je da korisnik pogleda na ekranu kamo treba krenuti i potom spusti pametni telefon do sljedećeg skretanja.

Kad bi ova opcija mogla biti dostupna širem broju korisnika, još nije poznato. U Googleu ističu kako će je predstaviti kad budu zadovoljni s njom. No ovo je zanimljiv primjer kako se proširena stvarnost može koristiti i u svakodnevnom životu.

(WSJ, zimo.dnevnik.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije