Internet

Google pokreće inteligentni alat protiv poruka mržnje

Google pokreće inteligentni alat protiv poruka mržnje
Google pokreće inteligentni alat protiv poruka mržnje

Američka kompanija Google objavila je u četvrtak pokretanje "Perspektive", informatičkog alata koji se temelji na umjetnoj inteligenciji koja će pomoći medijima da automatski moderiraju komentare on line blokirajući poruke mržnje.

Taj API (application programming interface) koji se nudi besplatno omogućiće izdavačima da stvore programe koji će bilježiti "toksičnost" poruka poslanih na njihove forume i ustanove po vlastitom nahođenju prag tolerancije prije objavljivanja.

"Perspektiva" je testirana kod nekoliko izdavača među kojima su američki dnevnik The New York Times i britanski The Guardian, te stranica Wikipedije, s automatskim prepoznavanjem poruka ocijenjenih mrziteljskim ili izvan teme među moderatorima.

Cilj je olakšati zadatak ekipama moderatora, često pretrpanima bujicom komentara mržnje koji sprečavaju rasprave što je nagnalo brojne dnevnike da zatvore svoje stranice komentara.

"Mediji žele poticati rasprave o svojim sadržajima ali trijaža miliona komentara oduzima im puno vremena, rada i novca", istaknuo je na blogu Googlea Džerad Koen, predsjednik Jigsawa.

Softver je raspoloživ za medije članice Googleove "Digital News Initiative" ali i svim platformama društvenih mreža među kojima YouTubeu, Twitteru i Facebooku.

Algoritam Perspektive trebao bi pomoći u filtriranju poruka puno brže od ljudskih ekipa.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije