Internet

Google zna sve o nama

Google zna sve o nama
Google zna sve o nama

Kad god uključimo Gmail ili Google pretraživač, ova kompanija sakuplja neke podatke o nama.

Da li ste znali da internet gigant zna gde živite, kog ste pola i koji vam je hobi?

U nastavku pročitajte sve zabrinjavajuće činjenice koje Google zna o nama.

Veliki broj ljudi širom svijeta gotovo svakodnevno koristi Google, od pretraživanje interneta, gledanje video klipova na YouTube-u, pa do slanja mejlova putem Gmail-a. Naravno, svi mislimo da sve ovo koristimo potpuno besplatno, međutim, kao i bilo šta drugo na svijetu, ni ovo nije besplatno. Naime, cijena koju plaćamo za korišćenje usluga koje Google pruža, plaćamo našim ličnim podacima.

Količina informacija koju internet gigant prikuplja o nama u dobroj mjeri zavisi o tome koliko smo aktivni na mreži, šta postavljamo na nju, kao i koliko često koristimo njihov pretraživač. Stvari koje ćete pročitati u nastavku Google zna gotovo o svakom od nas, piše Telegraf.

Demografski podaci

Zbog svojih ciljanih reklama, Google će vas smjestiti u bar dvije demografske kategorije, po polu i po godištu. Ovi podaci se mogu koristiti u različite svrhe, od ciljanih reklamnih oglasa, pa do ciljanih novinskih članaka. Za oba ova primjera kompaniji je važno da zna kome se obraća, bez obzira da li prodaju proizvod, uslugu ili informaciju.

Zna šta vas interesuje

Veliki dio podataka koji se prikuplja u ovoj kategoriji zavisiće da li imate nalog na Google-u, kao i da li ste aktivirali istoriju pretraživanja. Kompanija na osnovu ovoga može da prati šta pretražujete na svim uređajima koje ste povezali sa svojim nalogom, bilo da je riječ o tabletu, pametnom telefonu ili računaru.

U suštini nije potrebno ni da imate Gmail nalog kako bi Google pratio vaša interesovanja i hobije, jer vaš računar pamti takozvane "kolačiće", koji u sebi sadrže sve sajtove koje ste posjetili. Oni takođe pomažu pri bržem učitavanju stranice kada je sledeći put posjetite, ali ujedno služe i kao izvor podataka za Google koji zahvaljujući njima zna gde surfujete, koliko se zadržavate na određenim stranicama, na koje linkove klikćete, pa čak i koliki vam je raspon pažnje.

Zna gde živite

S obzirom da je projekat Google Street View kod nas za sada snimio samo Beograd, to ne znači da Google ne zna gde živite. Iako možda nije snimio vašu kuću, internet gigant zna gde živite zahvaljujući vašoj IP adresi.

Zna šta imate u e-pošti

Ukoliko koristite Gmail već uveliko ste pristali na Google-ove uslove korišćenja, koji mu omogućuju da automatski skenira e-mailove u potrazi za ključnim riječima, a sve to kako bi pretragu prilagodio vašim potrebama, poboljšao otkrivanje spama i malvera, ali i nudio vam bolje oglase.

Ono što je zabrinjavajuće je to što tim podacima mogu da pristupe i špijunske agencije poput NSA.

Zna gde koristite internet

U Google-u analiziraju rezultate vaših pretraživanja interneta. Iz njih izvlače trendove kako bi zaključili kada je najbolje oglašavati neki proizvod ili uslugu-recimo, teretane i programi za mršavljenje vjerovatno idu bolje nakon što prođu novogodišnji praznici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije