Internet

Gugl da plati za medijske sadržaje

Gugl da plati za medijske sadržaje
Gugl da plati za medijske sadržaje

PARIZ - Izdavači vodećih francuskih listova pozvali su danas Vladu da usvoji zakon koji bi primorao pretraživače interneta, poput "Gugla", da plaćaju za prenošenje njihovih sadržaja.

Izdavači kažu da bi novim zakonom trebalo da bude regulisano pitanje nadoknade u dugogodišnjem sporu sa "Guglom", koji ostvaruje značajne prihode od reklama na stranicama sa rezultatima pretraga interneta za vijestima i medijskim sadržajima.

Izdavač nedjeljnika "Nuvel observater" Natali Kolin kaže da bi mediji u zamjenu za "poštenu nadoknadu" dozvolili "Guglu" da i dalje indeksira njihove sadržaje u rezultatima pretrage interneta, prenio je AFP.

"Guglovo" odjeljenje u Francuskoj saopštilo je da bi takav zakon "bio štetan za internet, korisnike svjetske mreže i informativne veb sajtove, jer oni imaju korist od povećanog saobraćaja" koji im donosi "Guglov" softver za pretraživanje interneta.

Listovi širom svijeta izloženi su pritisku, pošto im opadaju prihodi od reklama u štampanim izdanjima, a čitaoci onlajn izdanja ne žele da plaćaju pretplatu, pošto je veliki dio sadržaja dostupan besplatno na internetu.

Izdavač lista "Eho" Fransis Morel kaže da "Gugl" ima kvazi-monopol na internetu i da je postao najveća agencija za raklemiranje u Francuskoj, sa obrtom od više od milijardu evra godišnje.

On je napomenuo da je "Guglov" evropski ogranak, sa sjedištem u Irskoj, prijavio zaradu od samo 41 miliona evra u Francuskoj.

Prethodna francuska konzervativna vlada upozorila je internetske gigante da bi mogla da usvoji zakon o oporezivanju njihovih zarada od reklama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije