Internet

Gugl izbacio iz pretrage više članaka Vikipedije

 Gugl izbacio iz pretrage više članaka Vikipedije
Gugl izbacio iz pretrage više članaka Vikipedije

VAŠINGTON - Kompanija Gugl obavijestila je fondaciju Vikimedija da je iz rezultata pretrage izbacila neke članke iz Vikipedije u ime prava na digitalnu zaborav, piše francuski dnevnik "Mond".

Pravo na digitalnu zaborav omogućava licima da ukidaju određene rezultate pretraga stranica sa podacima o njima, a koji više nisu relevantni.

Osnivač Vikipedije Džimi Vejls je, međutim, u članku objavljenom u listu "Obzerver",  naveo da se radi o "potpuno blesavom zakonu''.

Fond Vikimedija je, istovremeno, odbio zahtjev fotografa Dejvida Slejtera (David Slater) da ukine selfi majmuna, koji mu je 2011.godine, kada je boravio u Indoneziji, ukrao fotoaparat i slikao sam sebe. Slejter, kome bi fotografija mogla da donese mnogo novca, smatra da fotka pripada njemu i da bi trebalo da bude skinuta sa veb platforme za razmijenu besplatnih slika, objavljeno je na veb sajtu lexpreš.fr. 

Vikimedija je, međutim, objasnila da niko ne može da traži autorska prava na tu fotografiju, jer je dugme za slikanje pritisnuo majmun, a ne Slejter. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije