Internet

Gugl počeo sa uklanjanjem rezultata pretrage

Gugl počeo sa uklanjanjem rezultata pretrage
Gugl počeo sa uklanjanjem rezultata pretrage

BRISEL - Američka kompanija "Gugl" uklonila je danas određeni dio rezultata pretrage da bi ispunila odluku Evropskog suda pravde kojom se štiti pravo građana da njihove lične informacije budu skrivene od pretraživača.

Takozvano pravo na zaborav podržao je Evropski sud pravde 13. maja kada je "Guglu" naređeno da ukloni link ka članku starom 15 godina o bankrotu jednog Španca.

"Ove sedmice krećemo da ispunjavamo primljene zahtjeve. Ovo je za nas potpuno novi proces. Svaki zahtjev se mora pojedinačno obraditi i moramo raditi što je prije moguće da bi sve ispunili", saopšteno je danas iz "Gugla".

Nakon što je na internetu objavljen formular kojim se Evropljanima omogućava da upute zahtjev da se rezultati pretrage uklone, "Gugl" je dobio više od 40.000 zahtjeva.

Međutim, odluka suda samo se odnosi na članice EU, što znači da će se linkovi koji su uklonjeni u Evropi i dalje pojavljivati u drugim zemljama.

"Gugl" je u dnu stranice postavio i upozorenje korisnicima da su "pojedini rezultati možda uklonjeni prema zakonu o zaštiti podataka u Evropi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije