Internet

Gugl upozorava korisnike na napade hakera

Gugl upozorava korisnike na napade hakera
Gugl upozorava korisnike na napade hakera

MAUNTIN VJU - Kompanija Gugl (Google) izjavila je danas da će ubuduće upozoravati korisnike svog i-mejl servisa (Gmail) ukoliko vjeruje da su meta hakera koji rade za državu.

Gugl vjeruje da se korisnici njegovih servisa moraju zaštititi, pa je napravio novi sistem za otkrivanje hakerskih napada, piše Gardijan.

Potpredsjednik kompanije Erik Gros (Eric Groše) rekao je da "ona (kompanija) vjeruje da je njena dužnost da obavijesti korisnike o mogućim hakerskim napadima i zaštiti njihove podatke".

Veliki broj novinara i aktivista za ljudska prava koriste Guglove servise, posebno elektronsku poštu, a prošle nedjelje su predstavnici ruske opozicije optužili Kremlj za hakerski napad na njihove blogove.

Pored Rusije, u Kini i na Bliskom Istoku iznijete su slične optužbe od strane aktivista, blogera i novinara. Za napade hakera u tim zemljama pronađeni su brojni dokazi.

Gugl je u Kini 2010. nakratko ukinuo svoj pretraživački servis, kako ne bi bio zloupotrebljavan.

Kina, zemlja sa najviše korisnika interneta, nedavno je uvela nova ograničenja za blogere - svaki korisnik će morati da se registruje pravim imenom i prezimenom.

Gugl je prošlog mjeseca objavio da će upozoravati kineske korisnike o pretragama koje u toj zemlji nisu dozvoljene.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije