Internet

Guglu 70.000 zahtjeva za brisanje iz rezultata pretraživanja

Guglu 70.000 zahtjeva za brisanje iz rezultata pretraživanja
Guglu 70.000 zahtjeva za brisanje iz rezultata pretraživanja

MAUNTIN VJU - Američka kompanija "Gugl" dobila je više od 70.000 zahtjeva evropskih korisnika da izbriše linkove sa ličnim podacima o njima koji se pojavljuju prilikom pretrage na Internetu, pri čemu se pozivaju na evropsko "pravo da budu zaboravljeni".

Potez "Gugla", međutim, nailazi na žestoku osudu novinskih kuća, pošto tekstovi nekih od najistaknutijih evropskih listova sada - iščezavaju.

"Gugl" je saopštio da je primio 70.000 zahtjeva otkako je 30. maja objavio da je, u skladu sa odlukom Evropskog suda pravde, moguće da izađe u susret onima koji žele da izbrišu rezultate pretraživanja u kojima se pojavljuje njihovo ime, prenijele su agencije.

Kako precizira AP, ova američka kompanija dnevno dobija oko 1.000 zahtjeva za brisanje iz rezultata pretraživanja.

Taj pretraživač je, između ostalog, ukinuo pristup nekim blogovima Bi-Bi-Sija (BBC) i tekstovima objavljenim na sajtovima nekoliko britanskih novinskih listova, koje je obavijestio da rezultati pretrage u Evropi više neće sadržati neke linkove za njihove publikacije.

"To je kao kad biste otišli u biblioteku i spalili knjige koje vam se ne dopadaju", rekao je Martin Klark, urednik "Daily Mail Online".

Britanski list "The Guardian" je saopštio da je šest linkova za njegove tekstove uklonjeno iz rezultata pretraživanja, od kojih se tri odnose na skandal iz 2010. u koji je umiješan bivši škotski fudbalski sudija Daglas Dagi Mekdonald.

Najveći svjetski novinski sajt, "Mail Online", takođe je obaviješten da su linkovi za priču o Dagiju Mekdonaldu uklonjeni iz nekih pretraga.

Među ostalim tekstovima za koje su linkovi ukinuti je priča o paru koji je uhvaćen dok je imao seks u vozu i tekst o muslimanu koji je optužio jednu aviokompaniju da je odbila da ga zaposli zbog imena, a nestao je i link za priču o jednom pravniku kome prijeti suđenje zbog pronevjere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije