Internet

Hakeri ukrali podatke o 4,5 miliona pacijenata

Hakeri ukrali podatke o 4,5 miliona pacijenata
Hakeri ukrali podatke o 4,5 miliona pacijenata

NJUJORK - Vodeći američki sistem zdravstene zaštite u okviru kojeg posluje 206 bolnica širom SAD, saopštio je danas da su hakeri upali u računarski sistem kompanije i ukrali podatke 4,5 miliona pacijenata.

Tako su, kako prenosi ametička televizija CNN, hakeri došli do  imena, brojeva socijalnog osiguranja, adresa stanovanja, datuma rođenja i telefonskih brojeva 4,5 miliona ljudi.

Svako ko se u poslednjih pet godina liječio u nekoj od bolnica ove korporacije trenutno je ugrožen jer bi mogao biti žrtva krađe identiteta koja bi omogućila kriminalcima otvaranje bankovnih računa i kreditnih kartica, uzimanje kredita u ime pacijenata čiji je identitet ukraden.

Zdravstvena kompanija, koja djeluje u 28 američkih država, unajmila je eksperte za kompjuterski kriminal koji su utvrdili da su hakeri iz Kine i da su koristili visoko sofisticiranu tehniku da izvrše napade na bolnički sistem u aprilu i junu ove godine.

U istragu se uključio i FBI koji je saopštio da su hakeri ranije izvodili korporativnu špijunažu kako bi došli do dragocenih informacija o medicinskim aparatima.

Ovog puta su, međutim, ukrali podatke pacijenata, mada kako navodi CNN, nisu uspjeli da ukradu podatke o medicinskoj istoriji pacijenata, kliničkim operacijama ili kreditnim karticama.

Ipak, prema američkom zakonu o zaštiti ličnih zdravstvenih podataka, pacijenti mogu da tuže bolnicu zbog eventualne nanjete štete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije