Internet

Hakovani podaci 500 miliona gostiju

Hakovani podaci 500 miliona gostiju
Foto: N.N. | Hakovani podaci 500 miliona gostiju

Hotelski lanac "Marriott International" je saopštio danas da su hakeri nezakonito pristupili bazi podataka o rezervacijama hotela Starvud Hotels, koji je Meriotov brend, zbog čega su ugroženi lični podaci oko 500 miliona gostiju.

Po objavljivanju ove vijesti, akcije Meriota su pale za skoro šest odsto na oko 115 dolara u trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze, prenosi CNBC.

U bazi podataka, koja se na udaru hakera našla od 2014. godine, bili su brojevi pasoša, telefonski brojevi i imejl adrese oko 327 miliona klijenata, dok su od preostalih klijenata možda pokradeni i podaci o kreditnim karticama.

Meriot, koji je 2016. godine preuzeo Starvud, prijavio je incident policiji i počeo je da obavještava regulatorne vlasti.

Takođe je saopšteno da će pogođenim klijentima od danas početi da preko mejla šalje obaveštenje.

"Još uvijek istražujemo situaciju tako da nemamo listu konkretnih hotela. Ono što znamo je da su jedini pogođeni hakerskim napadima brendovi Starvuda”, izjavio je portparol Meriota Džef Flaerti za Rojters.

Hoteleske grupacije su u posljednje vrijeme sve češće na udaru hakera, koji nastoje da ukradu informacije, kao što su podaci o kreditnim karticama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije