Internet

I vaš ruter je možda novi vojnik u ratu između SAD i Rusije

I vaš ruter je možda novi vojnik u ratu između SAD i Rusije
Foto: Ilustracija | I vaš ruter je možda novi vojnik u ratu između SAD i Rusije

Vaš ruter je možda postao vojnik u novom sajber ratu, a da vi o tome nemate pojma, bar tako tvrde bezbjednosne službe SAD i Velike Britanije.

Otprilike tako glasi upozorenje iz Vašingtona i Londona, koje su obavještajne službe ovih zemalja uputile kako bi upozorile svoje stanovništvo da njihov kompjuterski hardver za pristup internetu može biti iskorišćen za velike sajber napade od strane Rusije.

Vlade dvije zemlje tvrde da Rusija sprovodi tajne operacije u kojima, navodno, ubacuje zloćudni softver (malware) u internet rutere i drugu mrežnu opremu, koji bi mogao biti aktiviran sa nekom "malicioznom" namjerom.

U saopštenju, koje su izdali Odjeljenje za unutrašnju bezbjednost SAD i britanski Nacionalni centar za sajber bezbjednost, jasno se ističe da se ove bezbjednosne agencije "plaše da bi mete napada mogle da budu vladine i privatne organizacije", kao i provajderi "kritične infrastrukture" i interneta.

"Potencijalne žrtve su identifikovane kroz seriju koordiniranih akcija između SAD i međunarodnih partnera. Obje države su 'čvrsto uvjerene' da u svoje otkriće pomenutih sajber aktivnosti, koje se odvijaju uz podršku Rusije, a koje su od 2015. godine više puta potvrđene", navodi se u upozorenju Kompjuterskog tima za brzo reagovanje SAD.

Američki stručnjak za sajber bezbjednost Džejk Vilijams, međutim, kaže da je teško razumjeti šta je motiv za izdavanje ovakvog saopštenja.

"Teško da ima ikakvog smisla optuživati Ruse za ovakvo nešto, osim ukoliko ne postoji neki drugi, najvjerovatnije politički, razlog iza svega toga", kaže on.

Jedan od načina da se spriječi zloupotreba rutera i od strane hakera je da se njegov softver redovno ažurira, kao i da korisnici povremeno mijenjaju svoje šifre, piše Indipendent.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije