Internet

Ime Aleksandra Savića na Mozillinoj statui u San Francisku

Ime Aleksandra Savića na Mozillinoj statui u San Francisku
Ime Aleksandra Savića na Mozillinoj statui u San Francisku

SARAJEVO Ime 20-godišnjeg Sarajlije Aleksandra Savića ispisano je na statui ispred Mozillinog sjedišta u San Francisku, Kalifornija, u znak zahvalnosti za doprinošenje razvoju tog web preglednika.

Savić je saradnju s Mozillom ostvario 2009. godine kada se prijavio da volontira na projektu ''Mozilla Studentski predstavnici'', a danas je njihov zvanični predstavnik za Bosnu i Hercegovinu te koordinator studentskih predstavnika za Evropu. 

U razgovoru za Agenciju Fena kaže da je kao 16-godišnjak radio na projektu prevođenja Mozilla Firefoxa na bosanski jezik, što je, navodi, njegov najveći angažman za taj pretraživač, ali ujedno i angažman na koji je najviše ponosan. 

Kao srednjoškolac obišao je mnogo Mozillinih događaja po Balkanu i Evropi, družio se s Mozillinim predstavnicima i volonterima u Skoplju, Ljubljani, Sofiji, Berlinu i drugim gradovima, a sada kaže, zahvaljujući svojoj upornosti i ljubavi prema informatičkim tehnologijama ima isti status zvaničnog predstavnika kao i radnici Mozille, iako je volonterski. 

Ima pristup novim tehnologijama, pilot-projektima, testnim uređajima kao i mogućnost praćenja bitnih sastanaka koji su nerijetko zatvoreni za medije i širu javnost, gdje se razmatraju mogućnosti za nastavak realizovanja Mozilline misije. 

Savić kaže da osim s Mozillom sarađuje i s određenim brojem bh. ali i drugih inostranih firmi i organizacija gdje dijeli svoje znanje i iskustvo da bi pomogao. 

‘’Sarađujem s Kolektivom, britanskom kompanijom OneSixty, češkom kompaniom GeoTEST te s mnogim drugima čija lista se svakog dana proširuje’’, rekao je Savić. 

Pored tog profesionalnog dijela, navodi da se bavi i startup scenom u zemlji i regionu. 

‘’Na toj sceni konsultujem mlade startupe o tome kako da naprave kvalitetne minimalne proizvode koje bi mogli prodavati, poznatiji kao MVP, te naravno o tehničkim aspektima razvoja same ideje kroz trenutno dostupne‘’, dodao je Savić. 

Vezano za položaj mladih i preporuku kako uspjeti on je kazao da se moraju aktivirati i sami raditi na ostvarenju ciljeva. 

‘’Svoj položaj u društvu ne zamišljam ja ga stvaram. Maksimalno se trudim da pomognem okolini i da dosegnem svoje ciljeve‘’, naglasio je. 

Mladim ljudima je poručio da iskoriste tehnologije koje nosi moderno doba.

‘’BiH je mala zemlja, a uz pomoć tehnologije cijeli svijet je dostupan. To se može iskoristiti kada je u pitanju educiranje, praksa, pa i zapošljavanje. Iz vlastitog primjera pokazujem da iako smo na Balkanu imamo priliku sarađivati s partnerima iz cijelog svijeta’’, akcentirao je Savić koji zbog sve većeg broja klijenata i potrebe za širenjem kapaciteta, s dosadašnjeg samostalnog poslovanja, prelazi u formalniji oblik, otvara kompaniju za razvoj, konsultiranje i promociju web sajtova i mobilnih aplikacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije