Internet

Internet Explorer odlazi u penziju

Internet Explorer odlazi u penziju
Internet Explorer odlazi u penziju

Kompanija Microsoft navodno radi na novom internet pretraživaču koji je za sada poznat pod kodnim imenom Spartan, a koji bi na Windows 10 operativnom sistemu mogao da zamjeni čuveni Internet Explorer.

Prema navodima sajta “ZDNet”, pomenuti pretraživač nije Internet Explorer 12, kao što se očekuje sa pojavom nove verzije Windowsa, piše Telegraf.

Spartan će imati novi dizajn, podržavaće ekstenzije, ali će ipak ostati dosljedan Microsoftovoj trenutnoj web tehnologiji.

Novi pretraživač će nastaviti da koristi Chakra JavaScript i Trident endžine, pa Microsoft neće iznenada preći na WebKit tehnologiju, koju koristi recimo Safari. Drugi konkurenti, kao što je Google Chrome na primjer, već neko vrijeme ne koriste ni WebKit tehnologiju, nego endžine koji su sami kreirali.

Međutim, ne očekujte da će Internet Explorer u potpunosti nestati. “ZDNet” napominje da će IE 11 nastaviti da postoji u Windows-u 10 zbog kompatibilnosti sa prethodnim verzijama, što znači da će Microsoft sa novom verzijom svog operativnog sistema korisnicima ponuditi dva različita internet pretraživača.

S obzirom na pravac u kom novi šef Satja Nadela vodi Microsoft, moguće je da će Spartan osvanuti i na ekranima uređaja koje pokreću i drugi operativni sistemi, odnosno moguće je da će se pojaviti i Android i iOS verzije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije