Internet

Kineski internet gigant Alibaba izlazi na berzu

Kineski internet gigant Alibaba izlazi na berzu
Kineski internet gigant Alibaba izlazi na berzu

NJUJORK - Kineski internet gigant Alibaba počeće proces inicijalne javne ponude (IPO) akcija na Njujorškoj berzi (NYSE) krajem jula, objavio je Vol strit džornal pozivajući se na obavještene izvore.

Kompanija je nekim od postojećih akcionara poslala mejl u kome je navela približno vrijeme objavljivanja ponude. To pismo je prva zvanična potvrda termina, navodi dnevnik.

Alibaba, čija će IPO biti najveća ponuda akcija jedne kineske kompanije u SAD, može da dospije na listing do sredine avgusta ako sve bude išlo glatko, ali termin može da se odloži u zavisnosti od situacije na tržištu.

Prema informacijama izvora, kineska kompanija namjerava da ponudi 12 odsto akcija, što bi moglo da privuče 20 milijardi dolara ili više. IPO Alibabe bi mogla da bude jedna od najvećih u istoriji.

Organizaciju plasmana akcija za Alibabu obavlja šest vodećih banaka - Kredi svis  (Credit Suisse), Dojče banka (Deutsche Bank), Goldman Saks ( Goldman Sachs), Dži Pi Morgan Čejs (J.P. Morgan Chase & Co), Morgan Stenli (Stanley) i Sitigrupa (Citigroup).

U najskorije vrijeme kompanija će održati sastanke s investitorima u Aziji, Severnoj Americi i Evropi. Akcije Alibabe na NYSE biće označene simbolom BABA.

Alibaba je najveća svjetska platforma za elektronsku trgovinu. Promet od trgovine premašuje promet Amazona i iBeja i prošle godine je dostigao 248 milijardi dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije