Internet

Microsoft traži uklanjanje 500.000 linkova

Microsoft traži uklanjanje 500.000 linkova
Microsoft traži uklanjanje 500.000 linkova

VAŠINGTON - "Microsoft" je u posljednjih mjesec dana zatražio od "Googlea" da ukloni iz svog indeksa veb sajtova više od 500.000 linkova, pokazuju novi statistički podaci.

Ogromna većina tih linkova vode ka sajtovima na kojima se nalazi piratski "Microsoftov" softver.

"Google" je objavio ovu statistiku u okviru svojih napora da bude transparentniji u vezi sa uticajem koji vrši na rezultate pretraživanja interneta.

"Microsoftova" inicijativa sadrži i zahtjeve Britanskog fonografskog instituta, koji predstavlja muzičke izdavačke kuće. Ovaj institut zatražio je uklanjanje 160.000 linkova zato što omogućavaju pristup piratskim sadržajima.

"Google" je u prošlosti objavljivao ovakve podatke kada je riječ o zvaničnim zahtjevima država ili kada bi bio poremećen internetski saobraćaj ka njegovim uslugama. Sada je odlučio da proširi obim informacija i na zahtjeve koje podnose nosioci autorskih prava.

"Uklanjamo više rezultata pretraživanja interneta zbog kršenja autorskih prava nego zbog bilo kog drugog razloga", izjavio je portparol "Googlea".

Objavljena statistika pokazuje da je broj zahtjeva za uklanjanjem linkova ka spornim sajtovima drastično povećan u posljednjih godinu dana, sa 129.063 u julu 2011. godine na 284.850 u maju 2012. godine.

"Google" navodi da je odobrio oko 97 odsto zahtjeva i da je za uklanjanje linka potrebno oko 11 časova od trenutka prijema zahtjeva.

Najviše zahtjeva za uklanjanjem linkova poslije "Microsofta" i Britanskog fonografskog instituta podnijela je kompanija "En-Bi-Si univerzal".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije