Internet

Moćni virus Flejm "zapalio" hiljade računara

Moćni virus Flejm "zapalio" hiljade računara
Moćni virus Flejm "zapalio" hiljade računara

BOSTON - Hiljade računara širom Bliskog istoka već pet godina "muči" novi tip virusa za krađu podataka, a stručnjaci koji su detalje o njemu tek nedavno otkrili smatraju da je u pitanju do sada najsloženiji maliciozni softver, odnosno "malver".

Moćni virus "Flejm" (Plamen) zarazio je najveći broj računara u Iranu, Izraelu, Palestini, Sudanu i Siriji. Meta su mu uglavnom kompanije i akademske institucije, a otkrili su ga stručnjaci "Kapserski Lab", vodećeg proizvođača bezbjednosnih softvera i najveće kompanije koja se bavi proizvodnjom antivirus programa u Evropi.

"Flejm" bi, smatraju istraživači, mogao da bude treće veliko sajber oružje, nakon "Staksneta" kojim je izveden napad na iranski nuklearni program 2010. i njemu sličnog virusa "Duku", nazvanog po zlikovcu iz čuvenog naučno-fantastičnog serijala "Zvjezdani ratovi".

Zasad nije poznato ko je tvorac novog virusa, ali stručnjaci smatraju da ima naznaka da iza sva tri velika sajber napada stoji ista država ili države, jer je korišćena ista tehnologija, javio je Rojters.

Činjenica da je "Flejm" tek nedavno otkriven i još nedovoljno ispitan, iako postoji već pet godina, izaziva spekulacije da su pored njega već uveliko raspoređena i druga sajber oružja.

Zasad je poznato da novi virus može da prikuplja datoteke, da na daljinu mijenja podešavanja na računarima, uključuje mikrofone kako bi se snimali razgovori, pravi snimke ekrana i loguje se na društvene mreže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije