Internet

Najplaćeniji Youtuber: Zaradio 16,5 miliona dolara za godinu dana

Najplaćeniji Youtuber: Zaradio 16,5 miliona dolara za godinu dana
Foto: N.N. | Najplaćeniji Youtuber: Zaradio 16,5 miliona dolara za godinu dana

Zvijezde Youtubea prate milionu ljudi, imaju milijarde pregleda na svojim kanalima, rasprodaju nastupe širom svijeta i okreću milione dolara.

Kada čujete da je neto četiri noći zaredom rasprodao karte za nastup u Sydney Opera Houseu i skoro oborio rekord za najbrže rasprodan nastup u  istoriji ove legendarne građevine (samo je jedan nastup rasprodan brže), pomislili biste kako je riječ o nekom poznatom pjevaču, glumcu ili komičaru.

Ali, umjesto neke muzičke zvijezde za koju svi znamo, u zgradi opere u Sidneju svoje nastupe rasprodao je 26-godišnji Daniel Midlton, obožavateljima poznatiji kao DanTDM. Ako vam i dalje nije jasno o kome se radi, niste jedini jer riječ o zvijezdi s Youtubea čiji su videozapisi na ovom video servisu pregledani više od jedanaest milijardi puta.

DanTDM videozapise počeo je snimati još dok je radio kao prodavač u Tescu te je najčešće snimao i objavljivao videa u kojima igra Minecraft i Pokemone – dok će onim malo starijima to možda zvučati čudno, prijenosi video igara uživo, odnosno gledanje snimljenih videa u kojima neko igra popularne igre i komentariše ih iznimno su popularni među mladima koji provode brojne sate gledajući druge kako igraju.

Danas je njegov kanal prepun brojnih kratkih zabavnih videa i skečeva koji su takođe namijenjeni mlađoj populaciji, a na temelju velike popularnosti, pregleda videozapisa i reklama, on je postao najplaćenija zvijezda Youtubea u 2017. godini.

Dok prošle godine nije bio niti među prvih deset najplaćenijih Youtubera, ove je godine okrenuo nevjerojatnih 16,5 miliona dolara (najviše od svih Youtubera u istorijii, barem prema podacima Forbesa) te je zauzeo prvo mjesto na Forbesovoj listi.

Prvih deset Youtubera s ove liste od početka juna 2016. do početka juna ove godine zaradio je nevjerojatnih 127 miliona dolara, što je povećanje od 80 odsto u odnosu na 70 miliona koliko je ta cifra iznosila godinu dana ranije.

Na Forbesu kažu kako su s vremenom najveće zvijezde ovog servisa postale još sofisticiranije kada je u pitanju marketing, na temelju kojeg dogovaraju velike turneje i nastupe, potpisuju ugovore s velikim brandovima, prodaju proizvode sa svojim logom i slično, a sve to rezultira povećanjem zarade.

Nakon DanDTM-a, na drugom mjestu među Youtuberima koji su najviše zaradili nalazi se gejmer Evan Fong (zaradio 15,5 miliona dolara), dok je prijašnja najveća zvijezda ovog video servisa, nakon skandala s rasističkim izjavama, PewDiePie pao na šesto mjesto, ali za pretpostaviti je da je zadovoljan s 12 miliona dolara koliko na Forbesu procjenjuju njegovu zaradu za ovu godinu.

(Forbes)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije