Internet

Njemačka blokirala prenos WhatsAppovih podataka Facebooku

Njemačka blokirala prenos WhatsAppovih podataka Facebooku
Njemačka blokirala prenos WhatsAppovih podataka Facebooku

Njemačke vlasti za zaštitu ličnih podataka naložile su danas američkoj kompaniji Facebook da prestane sa prikupljanjem i skladištenjem podataka o korisnicima WhatsAppa u Njemačkoj i da izbriše sve do sada prikupljene podatke, navodeći kao razlog bezbjednosnu zabrinutost.

"Poslije Facebookovog preuzimanja aplikacije za razmjenu poruka u 2014. godini, Facebook i WhatsApp su obećali da neće dijeliti podatke", navodi se u saopštenju hamburškog komesara za zaštitu podataka i slobodu infromacija Johanesa Kaspara, a prenosi agencija Frans pres.

"To mora biti odluka korisnika da li želi da svoj nalog poveže sa Facebookom. Feacebook mora da unaprijed traži njihovu dozvolu", dodaje se u njegovom saopštenju.

Kaspar je naveo i da njegovi napori imaju za cilj da se zaštiti privatnost 35 miliona korisnika WhatsAppa u Njemačkoj.

WhatsApp je u avgustu saopštio da će početi da deli podatke sa Facebookom kako bi se omogućilo bolje ciljano oglašavanje i kako bi se pojačala borba protiv spamova na platformi.

Iz Facebooka su poručili da su spremni na saradnju sa njemačkim vlastima, kao i da ta kompanija posluje u skladu sa zakonima EU o zaštiti podataka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije