Internet

Njemački novinski izdavači ne pristaju na sporazum sa Googleom

Njemački novinski izdavači ne pristaju na sporazum sa Googleom
Njemački novinski izdavači ne pristaju na sporazum sa Googleom

Njemački izdavači novina i časopisa saopštili su da neće pristati na sličan dogovor kakav je kompanija "Google" postigla sa francuskim izdavačima u riješenju spora oko gubitka prihoda zbog objavljivanja ​​dijelova novinskih članaka ​​u rezultatima Google pretraživanja.

Naime, francuska vlada je vršila veliki pritisak na "Google" smatrajući da kompanija nepravedno zarađuje od oglašavanja u pretraživanju vijesti (vijesti iz Francuske) i želeći da je prisili da počne da plaća za povlasticu povezivanja sa francuskim portalima koji objavljuju vijesti.

Google i druge tražilice često objavljuju ​​dijelove novinskih članaka u svojim rezultatima pretraživanja bez dozvole izdavača i pri tomu zarađuju novac od oglašavanja koji se ne dijeli sa izdavačima. Francuski, belgijski i njemački izdavači su zatražili naknadu za ovaj gubitak prihoda.

U petak je kompanija "Google" objavila da je postigla dogovor sa francuskim izdavačima osnivanjem inovacijskog fonda u visni od 60 miliona evra koji bi se koristio za pomoć francuskim izdavačima u prijelazu u digitalno doba. S ovim dogovorom "Google" će izbjeći uvođenje zakona kojim je prijetila francuska vlada u slučaju nerješavanja spora. Donošenjem zakona "Google" bi bio primoran da plaća za objavljivanje ​​dijelova novinskih članaka.

Dogovorom sa francuskim izdavačima "Google" se obavezao da će im pomoći u povećanju online prihoda koristeći svoju tehnologiju oglašavanja. Inicijativa je slična onoj postignutoj sa belgijskim izdavačima u decembru prošle godine.

Kompanija "Google" je uspjela da se dogovori s belgijskim i francuskim izdavačima ali, po svemu sudeći, s njemačkim izdavačima to neće ići tako lako.

"Ovakav sporazum nije model za Njemačku. Sporazum 'Googlea' i francuskih izdavača ima nedostatak da se odnosi samo na jednog agregatora, što ostavlja francuske izdavače bez alternativa da se brane protiv drugih agregatora sada i u budućnosti", saopštili su Savez njemačkih novinskih izdavača (BDZV) i Savez njemačkih izdavača časopisa (VDZ).

Njemačka vlada je u procesu izrade zakona koji će omogućiti izdavačima da naplaćuju tražilicama poput Googlea objavljivanje dijelova novinskih članaka. Njemački izdavači tvrde da je ovakav zakon potreban kako bi se zaštitila prava izdavača i obezbijedila pravna osnova za zabranu korištenja sadržaja bez odobrenja izdavača.

Izvor: OnlineTrziste.com

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije